Make your day different

Logo Cover

Ukućanima servirajte ukusni odojak bez mane! Donosimo 7 provjereno dobrih trikova za hrskavu koricu i sočno meso kojem je nemoguće odoljeti

Kraj godine, osim slavljem, obilježava se i obilnom trpezom, a gotovo da nema kućanstva u kojem se na stol ne servira odojak. Ukusno svinjsko meso jedno je omiljenih blagdanskih jela, no mnogi muku muče s postizanjem savršene, hrskave korice izvana uz sočno meso iznutra. Kako biste ove godine pripremili odojak bez mane, u nastavku potražite sedam provjereno dobrih trikova s kojima će vam to uspješno poći za rukom…

Novogodišnji jelovnik nezamisliv je bez francuske salate i odojka. Prilikom pripreme odojka, svi teže tome da korica bude hrskava, a meso sočno, no mnogi i dalje muku muče s postizanjem tog balansa.

Kako biste ove godine svojim ukućanima servirali savršen odojak, slijedite ovih sedam učinkovitih savjeta profesionalaca, piše Serious Eats.

@francinhacooks

1. Meso je važno posoliti večer prije nego što ćete ga peći i pustite da odstoji u hladnjaku. Ako to učinite netom prije, korica neće biti hrskava, a meso neće biti dovoljno slano, ma koliko god ga posolili.

2. Prije pečenja, odojak izvadite iz hladnjaka i pustite ga ‘odmori’ na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Kako biste bili sigurni da meso neće biti vlažno, poslužite se kuhinjskim ubrusom prije nego li ga stavite u pećnicu.

 

3. Želite li dobiti hrskavu koricu, a mekano meso, kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra da bi masnoća mogla izaći kroz površinu.

@babi.bagus

4. Protvan valja namastiti svinjskom mašću, a zatim na njega položiti odojak i peći otprilike 30 minuta na 220°C dok meso ne omekša. Potom spustite temperaturu pećnice na 180°C kako bi se korica dodatno zapekla, a meso ostalo sočno iznutra.

5. Želite li postići jako hrskavu koricu, odojka možete peći i direktno na rešetci od pećnice, ali ispod nje stavite lim za pečenje s vodom. Kada je meso izravno izloženo kože toplom zraku, kožica će postati hrskava, ali će zaštiti meso da se ne prepeče. Usto, višak masnoće iscurit će u lim s vodom, a dobivenu tekućinu također možete zaliti po gotovom odojku.

@movidamelb

6. Za vrijeme pečenja prelijevajte pečenku pivom i umakom od pečenja te je nekoliko puta premažite hladnim uljem. U protvan povremeno dolijte malo tople vode.

7. Meso izvadite, stavite na toplo i pričekajte da se ohladi kako biste ga lakše rezali te pritom dobili slasnu i nadasve ukusnu pečenku.

Foto: Instagram

Slični članci