Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Uz novogodišnji odojak ukućanima servirajte originalnu francusku salatu koju će svatko htjeti probati – čak i oni koji tvrde da je ne vole

Francuska salata kraljica je blagdanskog stola, a može se pripremati na mali milijun načina. Iako ovom jelu svaki put iznova s lakoćom možete dati malo drugačiji okus, nekad nema boljeg rješenja od dobrog starog klasika po izvornoj recepturi. Planirate li peći odojak za Novu godinu, u nastavku potražite recept za originalnu francusku salatu koja će se uz njega složiti bez greške…

Na jelovnicima mnogih obitelji u vrijeme blagdana, osobito Božića i Nove godine, nalazi se neizostavna francuska salata, hladno predjelo ili pak prilog kojem malo tko može reći ‘ne’.

Riječ je zapravo o rusko Olivier salati, koju je 1860. godine prvi pripremio ruski kuhar belgijskog porijekla, Lucien Olivier, u moskovskom restoranu Ermitaž.

@food_concierge_moscow

S godinama ovo smo jelo posvojili i modificirali, a u hrvatskim kućanstvima najčešće se tradicionalno  priprema od graška, mrkve, krumpira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Iako postoji bezbroj varijacija na temu, originalna francuska salata klasik je kojem se uvijek rado vraćamo, a ako još nemate izvorni recept, potražite ga u nastavku.

@natyafsp

RECEPT

Sastojci:

  • 300 g mrkve
  • 300 g smrznutog graška
  • 300 g krumpira
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 80 ml kiselog vrhnja
  • 90 g majoneze
  • 1 žličica senfa

Priprema:

Najprije očistite mrkvu i krumpir (u kori!) te stavite kuhati u komadu. Također, skuhajte i grašak. Za to vrijeme sitno nasjeckajte krastavce. Kada se mrkva i krumpir ohlade, narežite ih na kockice.

Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi kako biste dobili jednoliku smjesu. Pripremljeno povrće stavite u dublju zdjelu, dodajte mješavinu umaka te sve dobro promiješajte.

Količine povrća, majoneze i vrhnja slobodno mijenjajte ovisno o ukusu i broju osoba. Usto, možete koristiti i već gotovo smrznuto povrće za francusku salatu čime ćete skratiti vrijeme pripreme.

@vegstar.eu

Foto: Instagram





Slični članci