Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Shakshuka – bliskoistočno jelo nalik satarašu za koje vam treba samo jedna tava, a možete ga jesti za doručak ili kao brzinski ručak

Jeste li ikada čuli za shakshuku? Riječ je o bliskoistočnom jelu koje neodoljivo podsjeća na sataraš, no priprema se s cijelim jajima i malo drugačijim začinima. Ako volite kombinaciju paprike, rajčice i jaja, isprobajte ovo jednostavno jelo koje je posljednjih godina osvojilo cijeli svijet i postalo pravi gastronomski hit…

U Izraelu se shakshuka jede za doručak, ali ona idealno može funkcionirati i kao ručak ili večera. Osim što se priprema od zdravih namirnica, za izradu ovog jela potrebna vam je samo jedna tava, kuhača i nož.

@gabepllrn

Kako bi dobila svoj puni sjaj, ali i dozu hrskavosti, shakshuka se uglavnom poslužuje uz tostirani kruh bilo koje vrste. Ako vas je ova delicija već zaintrigirala, u nastavku donosimo recept koji ćete poželjeti podijeliti sa svima.

RECEPT

Sastojci:

1 veća paprika
400 grama sjeckanog paradajza
5-6 jaja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 žličica mljevene paprike
1 žličica šećera
sol i papar
svježi peršin
čili peperoncini (po želji)
žličica začina harisa (može i bez njega)
maslinovo ulje

@pancake_planet

Postupak:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno nasjeckani luk. Kratko dinstajte, dodajte nasjeckani češnjak, a potom i papriku narezanu na kockice. Kad paprika omekša, ubacite rajčicu, začine i šećer. Kuhajte 10-ak minuta.

Dodajte jedno po jedno jaje kao kad radite jaje na oko, ali pazite da se žumanjak ne razlije. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri još desetak minuta. Važno je da se umak ne zalijepi za dno posude pa je važno da vatra ne bude prejaka.

Gotovu shakshuku pospite nasjeckanim svježim peršinom, a ako želite dodatno obogatiti ovo ukusno jelo, na vrh pospite malo parmezana ili drugog ribanog sira. Poslužite toplo uz tostirani kruh i uživajte!

@kitchen__guy

Foto: Instagram





Slični članci