Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Punjeni batat iz pećnice jednostavno je i aromatično povrtno jelo koje će postati dio vaše privatne kuharice već nakon prvog zalogaja

Tijekom ljetnih vrućina malo tko ima volje i vremena satima stajati za štednjakom pa su jela iz pećnice uvijek dobro rješenje. Također, u ovom razdoblju valja jesti namirnice bogate beta karotenom, koji pridonosi bržem i zdravijem tamnjenju kože, stoga u nastavku donosimo sjajan recept za punjeni batat prepun ukusnih dodataka…

Slatki i ukusni batat izgledom neodoljivo podsjeća na krumpir, no po mnogočemu se od njega razlikuje. Ovaj gomolj pojavljuje se u crvenkastoj, narančastoj, bijeloj i žutoj boji i može biti blaže ili jače sladak.

Fino korjenasto povrće obiluje različitih mikronutrijenata, od kojih treba izdvojiti veliku količinu vitamina A, odnosno beta karotena važnog za zdravlje očiju. Također, on pospješuje postizanje brončanog tena tijekom ljeta.

@balanced_well_beings

Sadrži značajnu količinu vitamina C, ključnog za jačanje imunološkog sustava, a tu su i vitamini B1, B2, B3 i B6 koji poboljšavaju rad metabolizma i živčanog sustava te pomažu održavanju zdravlja mišića i kože.

Ako vam se jede batat, a nemate volje ni vremena dugo boraviti u kuhinji, pronašli smo jednostavan recept za punjenu varijantu koja će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Količine i dodatke možete prilagoditi po želji.

@gourmet.gaze

RECEPT

Sastojci:

4 batata
1/2 šalice proklijale leće
1/2 žličice sjemenki kima
1/4 šalice šipka
1/4 šalice nasjeckanog mladog luka
2 žličice Cajun mješavine začina
3 žlice skute
1 žlica majoneze (može i bez jaja)
1 žličica mljevenog crnog papra
2 žličice ulja
sol po ukusu

Postupak:

Batate izbodite vilicom, namažite s malo ulja i pecite na 200°C otprilike 45 minuta. U međuvremenu u tavu dodajte žličicu ulja, sjemenke kima, proklijalu leću, sol i crni papar pa sve pirjajte nekoliko minuta. Ugasite vatru i ostavite da se nadjev ohladi.

@gourmet.gaze

U zdjelici pomiješajte skutu, mješavinu začina cajun majonezu. Sve dobro izmiješajte da dobijete glatki umak. Kad je batat pečen, ostavite ga da se malo ohladi. Koru zarežite nožem tako da napravite mali ‘džep’.

Nadjenite pečeni batat proklijalom lećom, mladim lukom, narom, solju i paprom te prelijte prethodno pripremljenim umakom. U ovom jelu možete uživati samostalno, ali ga i spojiti s osvježavajućom salatom ili komadom mesa.

Foto: Instagram





Slični članci