Bilo da pazite na liniju, izbjegavate meso ili samo žudite za malo drugačijim jelom koje ne zahtijeva nikakav trud, pronašli smo recept koji će vas odmah oboriti s nogu. Riječ je o pečenim mrkvama u kombinaciji sa slanutkom i ukusnim umakom od grčkog jogurta koje je dovoljno samo ubaciti u pećnicu i smazati s guštom…
Slatka i ukusna mrkva jedan od najmoćnijih saveznika u održavanju dobrog zdravlja. Osim što je fino, ovo korjenasto povrće obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, posebice vitaminom A i antioksidansima.
Mrkva je bogata topivim vlaknima koja mogu usporiti brzinu pražnjenja želuca i tako povećati osjećaj sitosti nakon jela. Ova namirnica idealna je baza za pripremu raznih jela, a posebno je ukusna kada se nađe u glavnoj ulozi uz slautak i umak od grčkog jogurta.
RECEPT
Sastojci:
8 velikih mrkvi
4 žlice meda
pola konzerve slanutka
sok jedne naranče
nekoliko grančica timijana
1 režanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
200 g grčkog jogurta
sol i papar
šaka pinjola
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Mrkvu ogulite i posložite u posudu za pečenje. U zdjelici pomješajte sol, papar, tri žlice meda, narančin sok, timijan i maslinovo ulje. Dobivenom smjesom prelijte mrkve i pecite ih 45-60 minuta, ovisno o tome koliko želite da budu mekane.
Dok se mrkva peče, pomiješajte jogurt s protisnutim češnjakom, dodajte prstohvat soli i posljednju žlicu meda. Stavite nekoliko žlica umaka na tanjur, na njega poslažite mrkve pa ih pospite slanutkom i pinjolima te zalijte maslinovim uljem. Dobar tek!
Foto: Instagram