Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Neka se o vašoj božićnoj purici priča sve do idućih blagdana! Otkrivamo provjereno dobru metodu legendarnog chefa Gordona Ramsayja

Blagdanski stol nezamisliv je bez pečene purice, tradicionalnog božićnog jela koje svi vole. Tko god je pripremao ovo meso, zna da to nije nimalo jednostavan zadatak jer ga je vrlo lako presušiti. Kako biste to izbjegli i svojim ukućanima servirali savršenu puricu koja je hrskava izvana, a mekana i sočna iznutra, u nastavku donosimo fantastičan recept legendarnog britanskog chefa Gordona Ramsayja…

Savršeno hrskava i sočna pečena purica kao glavna junakinja blagdanskog stola svakog božićnog hita s malih ekrana prizor je koji mnogi žele i na svom stolu.

Ako ste prethodnih godina pripremali puricu, dobro vam je poznato da ona iziskuje mnogo pažnje i dobru pripremu kako ne bi ispala suha i bezlična.

@stillsundayco

Među brojnim savjetima za pečenu puricu bez mane, u jedan trik kunu se svi profesionalni kuhari, a neće vas koštati ni kune. Sve što trebate napraviti je staviti puricu u slanu vodu pet dana prije pečenja.

Ako još niste našli savršen recept za blagdansku puricu koja ćeoboriti s nogu i sladokusne najistančanijeg ukusa, u nastavku otkrivamo kako je radi cijenjeni britanski chef Gordon Ramsay.

@gordongram

RECEPT

Sastojci:

purica od oko 5 kg
morska sol i svježe mljeveni crni papar
2 luka
limun
glavica češnjaka
6 lovorovih listova
maslinovo ulje
8 trakica slanine

Za aromatizirani maslac:

375 g maslaca sobne temperature
1 žlica maslinovog ulja
sitno naribana korica limuna i
sok 2 limuna
3 češnja češnjaka
peršin

@stillsundayco

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 220°C. U međuvremenu pripremite aromatizirani maslac i stavite ga u veću zdjelu gdje ćete ga začiniti solju i paprom. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Zatim dodajte limunovu koricu i sok, zdrobljeni češnjak i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Izvadite iznutrice iz purice, a šupljinu dobro začinite solju i paprom. Nakon toga dodajte luk, limun, polovice češnjaka i dva lovorova lista. Rukama razvucite kožu duž purice kako biste ju mogli napuniti aromatiziranim maslacom pazeći da ne oštetite kožicu.

@tomwholohan

Nakon što kožicu nadjenete s pola smjese maslaca, nježno umasirajte preostali maslac po purici tako da bude ravnomjerno nanesen. Na kraju ispod kože dodajte i ostatak lovorovog lišća. Stavite puricu u veliku posudu za pečenje, prsima okrenutu prema gore. Dobro začinite solju i paprom pa premažite s malo maslinovog ulja.

Pecite puricu u vrućoj pećnici 10-15 minuta. Izvadite pladanj iz pećnice, prelijte puricu sokovima iz posude i na prsa položite trakice slanine. Potom smanjite temperaturu na 180°C i pecite oko dva i pol sata (30 minuta po kili), povremeno je prelijevajući sokovima.

@lameatmaison

Budući da se temperatura peći i veličina purice mogu razlikovati, ključno je provjeriti puricu pola sata prije izračunatog vremena pečenja. Ako su sokovi ružičasti, pecite još 15 minuta i ponovno provjerite.

Purica je dobro pečena kada iz nje izlaze bistri, a ne ružičasti sokovi. Nakon što je gotova, prebacite puricu na zagrijani tanjur i pustite je da odmara najmanje 45 minuta. Izvadite lovorove listove prije rezanja.

@pipersfarm

Foto: Instagram





Slični članci