Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ne znate što spremati za ručak? Brzi rižoto od superzdravog crvenog radiča i pancete rješenje je koje neće odbiti ni najveći izbirljivci

Crveni radič jedna je od nepravedno zapostavljenih namirnica koja obiluje vitaminima, a osim u salati, može se iskoristiti za pripremu raznih ukusnih jela. Ako nemate ideju za brzi ručak koji će osvojiti i male i velike, u nastavku potražite recept za kremasti i fini rižoto od crvenog radiča i pancete čija priprema ne zahtijeva puno truda ni posebne kulinarske vještine…

U tijeku je sezona crvenog radiča, lisnatog povrća koje se u prehrani koristi od davnina. O njegovim dobrobitima moglo bi se govoriti u nedogled, posebice kada je riječ o antivirusnom i antimikrobnom djelovanju.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

Ovo pomalo zapostavljeno povrće smatra se jednom od najzdravijih namirnica jer sadrži vitamine B1, B3, B5, B6 and B9, C i K važne za sintezu bjelančevina koje sudjeluju u procesu zgrušnjavanja krvi.

@useyournoodles

Sastojci crvenog radiča imaju antioksidativna svojstva, što je vrlo važno, jer antioksidansi u našem tijelu sprečavaju negativno djelovanje slobodnih radikala na tjelesne stanice, a usto obiluje i mineralima, željezom, cinkom, bakrom, manganom te vlaknima.

Osim za salatu, crveni radič može se iskoristiti za pripremu mnogobrojnih ukusnih jela, kao što je rižoto. U nastavku donosimo recept za kremastu rižu s ovim lisnatim povrćem i pancetom kojem neće odoljeti ni izbirljivci.

 
@useyournoodles

RECEPT

  Advertisement

Sastojci:

⦁ 320 g riže
⦁ 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
⦁ 400 g crvenog radiča
⦁ 150 g pancete
⦁ pola crvenog luka
⦁ 1 dl crnog vina
⦁ 50 g maslaca
⦁ 100 g parmezana
⦁ sol i papar

Postupak:

Narežite pancetu na kockice, luk na sitno, a bijeli dio radiča na trakice. Slaninu prepržite na malo ulja, ubacite luk i rižu pa nastavite s prženjem oko dvije minute. Dodajte bijeli dio listova crvenog radiča narezan na trakice i podlijte crnim vinom.

@useyournoodles

Kad vino ispari, nastavite zalijevati vrućom vodom ili povrtnim temeljcem uz postupno miješanje. Dvije do tri minute prije kraja kuhanja dodajte crveni dio lista radiča, sol i papar.

Naposljetku, umiješajte maslac i parmezan pa uklonite s vatre. Ostavite jelo da odstoji minutu ili dvije prije serviranja.

@useyournoodles

Dobar tek!

Foto: Instagram

Slični članci