Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ne da vam se satima stajati za štednjakom? Zapečene rajčice punjene mljevenim mesom brzi su ručak kojem ni najizbirljiviji neće reći ‘ne’

Rajčice su neizostavan dio svake kuharice jer se mogu pripremati na milijun različitih načina. Iako se uglavnom koristi za umake, salate i priloge, ovo povrće sjajna je baza za ručak u kojem će uživati cijela obitelj, a neće vas dugo zadržati u kuhinji. U nastavku potražite recept za zapečene rajčice punjene mljevenim mesom koje će nakon prvog kušanja postati dio vaše privatne kuharice…

Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća, a zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Osim toga, čak 95 posto ploda rajčice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.

Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava.

@lena_danilushkina

One spadaju u jedan od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kosti. Zbog značajne razine folne kiseline, redovito konzumiranje rajčice doprinosi zaštiti od raka kolona.

Ako ste u potrazi za malo drugačijim, zdravim ručkom koji je gotov u tren oka, isprobajte zapečene rajčice punjene mljevenim mesom kojima neće odoljeti ni gurmani najistančanijeg ukusa.

@evakosmasflores

RECEPT

Sastojci:

6-9 srednje velikih, tvrđih rajčica
450-500 g miješanog mljevenog mesa
120 g riže
ulje
sol, papar
srednje velika glavica luka
1-2 češnja češnjaka
svježe ili sušeno začinsko bilje (bosiljak, origano, mažuran, timijan)
200 ml bijelog ili rose vina
temeljac ili voda
100 g naribanog sira po ukusu

Postupak:

Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk. Dodajte meso i pržite da promijeni boju, zatim smanjite vatru i pirjajte da sva tekućina ispari, a komadići mljevenog mesa se potpuno razdvoje.

Za to vrijeme izdubite rajčice. Odrežite im gornji dio, pa žlicom oprezno izvadite svo meso i koštice. Ocijedite, odstranite kockice, a meso rajčice što sitnije nasjeckajte.

@evakosmasflores

Kad se meso ponovo počne pržiti, pojačajte vatru i dodajte rižu. Miješajte neko vrijeme da se riža poprži i zrna oblože masnoćom. Dodajte sol, papar, usitnjeni češnjak,začinsko bilje, meso i rajčice. Sve dobro promiješajte i zalijte vinom. Miješajte da ispari.

Idućih 15-ak minuta pomalo dolijevajte manje količine vode i miješajte da se riža skuha, a smjesa poveže. Riža smije ostati al dente, ali ne previše.

Dobivenom smjesom napunite rajčice, posložite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu, pospite naribanim sirom po ukusu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C oko 25 minuta.

@evakosmasflores

Foto: Instagram





Slični članci