Rajčice su neizostavan dio svake kuharice jer se mogu pripremati na milijun različitih načina. Iako se uglavnom koristi za umake, salate i priloge, ovo povrće sjajna je baza za ručak u kojem će uživati cijela obitelj, a neće vas dugo zadržati u kuhinji. U nastavku potražite recept za zapečene rajčice punjene mljevenim mesom koje će nakon prvog kušanja postati dio vaše privatne kuharice…
Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća, a zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kalorije. Osim toga, čak 95 posto ploda rajčice čini voda, dok preostalih pet posto uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati i prehrambena vlakna.
Rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava.
One spadaju u jedan od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kosti. Zbog značajne razine folne kiseline, redovito konzumiranje rajčice doprinosi zaštiti od raka kolona.
Ako ste u potrazi za malo drugačijim, zdravim ručkom koji je gotov u tren oka, isprobajte zapečene rajčice punjene mljevenim mesom kojima neće odoljeti ni gurmani najistančanijeg ukusa.
RECEPT
Sastojci:
6-9 srednje velikih, tvrđih rajčica
450-500 g miješanog mljevenog mesa
120 g riže
ulje
sol, papar
srednje velika glavica luka
1-2 češnja češnjaka
svježe ili sušeno začinsko bilje (bosiljak, origano, mažuran, timijan)
200 ml bijelog ili rose vina
temeljac ili voda
100 g naribanog sira po ukusu
Postupak:
Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk. Dodajte meso i pržite da promijeni boju, zatim smanjite vatru i pirjajte da sva tekućina ispari, a komadići mljevenog mesa se potpuno razdvoje.
Za to vrijeme izdubite rajčice. Odrežite im gornji dio, pa žlicom oprezno izvadite svo meso i koštice. Ocijedite, odstranite kockice, a meso rajčice što sitnije nasjeckajte.
Kad se meso ponovo počne pržiti, pojačajte vatru i dodajte rižu. Miješajte neko vrijeme da se riža poprži i zrna oblože masnoćom. Dodajte sol, papar, usitnjeni češnjak,začinsko bilje, meso i rajčice. Sve dobro promiješajte i zalijte vinom. Miješajte da ispari.
Idućih 15-ak minuta pomalo dolijevajte manje količine vode i miješajte da se riža skuha, a smjesa poveže. Riža smije ostati al dente, ali ne previše.
Dobivenom smjesom napunite rajčice, posložite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu, pospite naribanim sirom po ukusu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C oko 25 minuta.
Foto: Instagram