Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ne da vam se dugo stajati za štednjakom? Rižoto od špinata i kozica brzi je ručak prepun vitamina koji osvaja na prvi zalogaj

U tijeku je sezona špinata, zdravog zelenog povrća koje nikako ne biste trebali isključivati iz svoje prehrane. Osim što obiluje mnoštvom prijeko potrebnih vitamina i minerala, ova namirnica može se pripremati na mali milijun načina. U nastavku donosimo brz i jednostavan recept za rižoto od špinata i kozica koji će postati dio vaše osobne kuharice već nakon prvog kušanja…

Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva.

Ovo povrće bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti, a ima i nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti. Naime, 100 grama svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije.

@maylis.foodstories

Špinat odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola.

Osim što je zdrav i ukusan, ovo povrće sjajna je baza za pripremu raznovrsnih jela. Želite li ga isprobati u nekoj zanimljivoj varijanti koja vas neće dugo zadržati u kuhinji, rižoto od špinata i kozica idealno je rješenje.

@useyournoodles

RECEPT

  • 4 žlice maslaca
  • 1 glavica luka
  • 400 g arborio riže
  • 125 ml bijelog vina
  • 1 i pol litra povrtnog temeljca ili vruće vode
  • 700 g očišćenih kozica
  • 1 vezica špinata
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 korica limuna

Postupak:

Otopite pola količine maslaca u velikoj tavi i bacite na nju nasjeckani luk. Miješajte na laganoj vatri tri do četiri minute, dok luk ne omekša.

Dodajte rižu i miješajte dok ne bude sva zamašćena maslacem. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. Zagrijte temeljac (ili vodu) pa ga potom dodaajte šeflju po šeflju u tavu.

@useyournoodles

Svaki put kad dodate još temeljca miješajte sve dok tekućina ne ispari. Kad je riža gotovo skuhana, dodajte kozice i nastavite kuhati. I dalje morate miješati rižoto.

Dodajte ostatak temeljca dok riža nije skuhana al dente. Umiješajte natrgane listove špinata, posolite i popaprite. Nakon toga umiješajte i ostatak maslaca i parmezan. Poslužite i na tanjuru pospite naribanom koricom limuna.

Foto: Instagram





Slični članci