Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Kada probate ovu francusku salatu, više je nikada nećete htjeti pripremati drugačije! Imamo trik za kuhanje povrća koji osigurava savršenu teksturu

Francuska salata kraljica je blagdanskog stola, a može se pripremati razne načine. Iako svaka francuska salata mora sadržavati neke od osnovnih namirnica, poput graška, mrkve, krumpira i majoneze, uz nekoliko ‘caka’ možete je poboljšati te  učiniti kremastijom i ukusnijom. U nastavku donosimo recept koji više nikada nećete htjeti zamijeniti nekim drugim, ali i trik koji jamči besprijekornu teksturu jela…

Na jelovnicima mnogih obitelji u vrijeme blagdana, osobito Božića, nalazi se neizostavna francuska salata, hladno predjelo ili prilog kojem malo tko može reći ‘ne’.

Zapravo je riječ je o ruskoj Olivier salati, koju je 1860. godine prvi pripremio ruski kuhar belgijskog porijekla, Lucien Olivier, u moskovskom restoranu Ermitaž.

@natyafsp

S godinama ovo smo jelo posvojili i modificirali, a u hrvatskim kućanstvima najčešće se tradicionalno  priprema od graška, mrkve, krumpira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

U slučaju da pripremate klasičnu francusku salatu po izvornom receptu, priprema namirnica prije obrade, kao i pravi omjeri, mogu znatno poboljšati njezin okus. U moru sjajnih recepata, pronašli smo jedan koji će nakon prvog zalogaja postati dio vaše blagdanske kuharice.

@gulia_foodstories

Sastojci:

400 g graška
400 g krumpira
400 g mrkve
200 g kiselih krastavaca
5 jajasok od jednog limuna
100 g milerama
450 g majoneze
1 žlica senfa
sol
papar

Postupak:

Ako ne upotrebljavate zamrznuto i već unaprijed narezano povrće, potrebno je najprije skuhati mrkvu, krumpir (u kori) i grašak, a potom ih narezati. Tako će povrće upiti manje vode pa će i salata biti ukusnija. Potrudite se da kockice povrća budu podjednako velike, odnosno što sitnije.

@vegstar.eu

Kad je povrće kuhano, izvadite ga iz vode, premjestite u posudu i stavite na hlađenje. Tvrdo skuhajte pet jaja i izrežite ih na četvrtine. Potpuno ohlađenom povrću dodajte sitno nasjeckane kisele krastavce i jaja.

U posebnoj posudici pomiješajte majonezu, senf, sol, papar, sok jednog limuna i mileram. Dobivenu smjesu umiješajte u povrće, po potrebi još posolite i poparite i stavite na hlađenje nekoliko sati.

Foto: Instagram





Slični članci