Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Focaccia sa smokvama priuštit će vam pravu eksploziju mediteranskih okusa, a fantastično se slaže s raznim slatkim i slanim dodacima

U moru slatkih plodova zbog kojih smo jedva dočekali ljetne dane, smokva nesumnjivo sjedi na samom vrhu ljestvice omiljenih voćki. Osim što je zdrava i vrlo ukusna, smokva je sjajna baza za pripremu raznih slanih i slatkih jela. Želite li isprobati malo drugačiju deliciju koja nije zahtjevna za pripremu, u nastavku donosimo recept za božanstvenu focacciu sa smokvama…

Svatko tko voli smokve zna da je naprosto nemoguće pojesti samo jednu. Sočna voćka potiče zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da može i riješiti brojne zdravstvene probleme.

@bakingmydays

Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, dok njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Također, njima se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.

Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, ali i pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima te suzbijaju glad.

@dambre_et_de_lumiere

Sezona ove voćke konačno je stigla, a ako volite kombinaciju slanih i slatkih okusa, iskoristite je za pripremu mekane i ukusne focaccie koja se može obogatiti raznovrsnim dodacima.

 

RECEPT

Sastojci:

330 g brašna po želji
1/2 vrećice suhog kvasca ili 1/3 svježeg
1 šalica tople vode
50 g šećera
2 žlice maslinovog ulja
pola kile svježih smokava

@dambre_et_de_lumiere

Postupak:

Kvasac stavite u malo toplog mlijeka i pustite da se digne. Pomiješajte ga s ostalim sastojcima, osim smokvi. Dobiveno tijesto pustite da odstoji oko sat vremena na toplom mjestu. Nakon toga bi trebalo biti vlažno i pomalo gnjecavo.

Odvojite šest smokvi sa strane, a ostale prerežite na pola i umiješajte u pripremljeno tijesto. Njega potom prebacite u kalup za pečenje pravokutnog oblika koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Smokve koje ste ranije odvojili prerežite napola i utisnite u tijesto razrezanom stranom prema gore. Focacciu pecite 20-25 minuta i prije nego je razrežete, pričekajte da se ohladi 10-ak minuta. Po želji, poslužite je uz kozji sir i malo meda.

@carolinagelen

Foto: Instagram

Slični članci