Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ako vam se ne da dugo stajati za štednjakom, spas se krije u zdravom i kremastom rižotu s domaćim pestom gotovim u 20 minuta

Tko kaže da zdrav i ukusan ručak mora biti kompliciran? Važno je posvetiti pažnju namirnicama koje obiluju vitaminima i ne zahtijevaju puno pripreme, a jedna od njih je grašak koji se, na sreću mnogih, može kupiti gotov u konzervi. Ako ne znate što kuhati i ne da vam se dugo stajati za štednjakom, isprobajte kremasti rižoto s pestom od graška čija priprema zahtijeva svega 20 minuta…

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.

Ako često osjećate umor, obavezno u svoju prehranu uključite grašak jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar ćelija organizma. Grašak tijelu osigurava nutrijente koji pomažu u prevenciji raka, kao što je vitamin C, koji je ujedno efikasan i kao antioksidans.

@veggie_intervention

Vitamin C štiti DNA od oštećenja, pomaže organizmu u borbi s onečišćenjem i toksičnim tvarima iz okoline, pojačava imunološke funkcije i inhibira kancerogene tvari u tijelu, poput nitrozamina.

Betakaroten, provitamin vitamina A koji se nalazi u grašku, pomaže u prevenciji raznih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Ako vam se jede ova namirnica, iskoristite je za pripremu brzog i ukusnog pesta u kombinaciji s rižom.

@juli_pashentseva

RECEPT

Sastojci:

200 g graška
2 režnja češnjaka
50 g ribanog sira (parmezan ili grana padano)
2 velike badema (ili prženih pinjola)
4-5 listića svježeg bosiljka (po želji)
50 ml maslinova ulja
sol, papar
šalica riže
dl bijelog vina
manja glavica luka

Postupak:

Na žlici ulja pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne poprimi zlaćanu boju. Ubacite rižu, lagano miješajte dvije minute dok ne zastakli pa ulijte bijelo vino. Kada alkohol ispari, posolite i poparite i dodajte vruću vodu da pokrije rižu.

Rižu kuhajte 15-ak minuta, dolijevajući vruću vodu kako se ne bi zalijepila. Neka ostane blago tekuća kako bi rižoto bio kremast. Dok se ruža kuha, pripremite pesto od graška.

@veggie_intervention

Ocijedite grašak iz konzerve. Ako koristite smrznuti ili svježi, najprije ga skuhajte i pustite da se ohladi. Stavite ga u električnu sjeckalicu ili u visoku usku posudu u kojoj ćete ga s ostalim sastojcima štapnim mikserom izraditi u pesto.

Dodajte mu na grublje sjeckan češnjak, natrgane listiće bosiljka (po želji), sol i papar po ukusu, svježe ribani sir, dvije žlice  badema i na kraju polovicu od potrebne količine maslinova ulja.

@tinastausendschoen

Sastojke dobro usitnite u homogenu smjesu dodajući si preostalo maslinovo ulje. Tekstura treba biti kremasta i bez većih komadića, kao fini namaz. Naposljetku, umiješajte pesto u skuhanu rižu i, po želji, na vrh dodajte malo svježe rikule.

Foto: Instagram





Slični članci