Make your day different

Logo Cover

FOTO: Manekenka Jelena Orešković predstavlja 6 vježbi za lice koje će vam vratiti svjež izgled za samo 10 minuta

Jelena Orešković, zagrebačka manekenka s francuskom adresom, posljednjih se godina posvetila educiranju o prirodnim metodama njege i očuvanja zdravlja te, u sklopu toga, pronalaženju vježbi koje lice osvježavaju i pomlađuju vraćajući mu mladenački sjaj i volumen. Modne piste zamijenila je majčinstvom, a slobodno vrijeme Jelena u Parizu, u kojem živi posljednjih godina, posvećuje unapređenju svojih vježbi za lice koje, vođena isključivo željom da drugim ženama pa i muškarcima otkrije prirodan, neagresivan i potpuno besplatan način njege, dijeli sa zainteresiranom javnošću  na društvenoj mreži Instagram gdje je pokrenula profil Facialworkout na kojem savjetuje i prikazuje vježbe.

‘Danas postoje razne radionice za vježbe lica, no ne postoji prava škola. Najbolji dokaz nečije stručnosti su njegovi rezultati. Budući da škole za ovu metodu koja svoje početke krije jos u Ayurvedskoj medicini ne postoje,  jedini mogući način da se u ovoj tehnici usavršim bio je neprestano istraživanje i rad na sebi. Ja sam svoj učitelj i učenik u isto vrijeme, no u traženju vježbi koje mi odgovaraju, najviše sam se oslanjala na vježbe poznate svjetske promotorice ove metode, Eve Fraser. Nakon godina eksperimentiranja došla sam do pozitivnih rezultata koje ću rado podijeliti s javnosti!’ – otkriva Jelena Orešković.

Jelena Orešković

Oko 32. godine života Jelena je počela primjećivati prve bore smijalice, a neprospavane noći uz malo dijete na licu su počele ostavljati tragove umora i drugih neestetskih tragova. Već je tada počela razmišljati o prvi anti age kremama i raznim drugim metodama, no sasvim slučajno na internetu je naišla na vježbe za lice koje su u njoj pobudile interes.

‘Prateći godinama razne izvore, s vremenom sam naučila koje su vježbe koje za mene najbolje i najučinkovitije. Isto tako, eliminirala sam vježbe koje sam smatrala preagresivnima, kao neke od vježbi za područje oko očiju. Tako sam došla do opusa vježbi koje radim svakodnevno te preporučam svima koji se odluče na vježbanje da nastoje svakodnevno izdvojiti bar 5 do 10 minuta vježbajući vježbe koje će obuhvatiti sve skupine mišića lica i vrata, a kojih je ukupno čak 57, te da, ono najvažnije, u vježbanju budu ustrajni i redoviti jer će samo tako i rezultati biti vidljivi!’– govori Jelena koja od lipnja vježbe za lice prikazuje u emisiji Aktivna Hrvatska na Sportskoj TV.

Svakodnevno u komunikaciji i mimici koristimo svega 30% mišića pa ostale, manje korištene skupine mišića na licu s vremenom gube svoju funkciju i volumen. Pored toga se s godinama gube masne naslage između mišića, koža se stanjuje pa se lice ‘spušta’, počinje ‘visjeti’. Vježbom za lice mišiću vraćamo prvobitni volumen pa na taj način upravo povećani mišić kompenzira volumen izgubljen gubitkom masnih naslaga te se koža po tako povećanom mišiću ponovo zateže. Istovremeno vježbanjem poboljšavamo cirkulaciju i opskrbu kože kisikom te potičemo prirodnu proizvodnju kolagena.

‘Promatravši žene koje dugo koriste botoks i slične metode pomlađivanja, a naročito one koje u tome pretjeruju, sve manje sam bila sklona ideji da cu u budućnosti odabrati takvu opciju, a sve se vise okretala  ovom prirodnom i puno zdravijem tretmanu te to preporučam i svima kojima je zdravlje ispred puke estetike. Također, nije mi cilj ove vježbe prezentirati kao bijeg od starenja, jer je borba protiv prirode uzaludna, a još više nepotrebna, već se radi o prirodnoj njezi kojom licu vraćate sjaj‘, – zaključuje Jelena Orešković.

1. VJEŽBA ZA PODIZANJE OBRAZA

Usnice uvijte tako da njima prekrijete zube pa ih otvarajte naizmjenice u oblik slova A te u oblik slova O.

U svakom položaju podižite obraze sto vise na gore kao da se pokušavate nasmijati. Zadržite 5-10 sekundi u položaju A pa u položaju O te ponovite barem 30 puta.

Kako biste izbjegli boranje koze oko očiju dok izvodite vježbe, pomognite se rukama na način da kažiprst stavite centimetar od vanjskog ruba oka pa vrlo blago zategnete kozu prema vlasištu.

Vježba 1

2. VJEŽBE ZA DUBOKE BORE OKO USANA

Usnice uvijte tako da njima prekrijete zube te ih otvorite u oblik slova O. Kažiprst postavite na vanjski rub nosnice pa ga spustite centimetar niže na liniju na kojoj obično nastaje nazolabijalna bora. Zatim dižite nos gore, slično ‘šnjofanju’, a prstom lagano stišćite prema dolje pružajući otpor pokretu nosa.

Vježba 2

3. VJEŽBE ZA ČELO

Dlanovima obuhvatite čelo (kao na slici) , priljubite ih čvrsto uz čelo , glavu vrlo blago zabacite, a ruke stavite tako da su vam laktovi ispred lica. Zatim se istovremeno pokušavajte namrštiti i laktove, dakle i mišiće čela na kojima su dlanovi, podizati prema gore. Pružajući otpor mrštenju jačati će mišići čela samo pazite da uistinu čvrsto priljubite dlanove i ne dozvolite čelu da se namršti. Držite u toj poziciji 5-10 sekundi i ponovite vježbu 3-5 puta.

Vježba 3

4. VJEŽBA ZA OBRAZE

Napuhnite usta zrakom pa prebacujte zrak s jedne strane na drugu pritom zadržavajući zrak sa svake strane (dakle ispod svakog obraza) 5-10 sekundi. Na taj jačate mišiće obraza.

Vježba 4

5. VJEŽBA ZA MIŠIĆE VRATA

Zabacite glavu blago unazad da se vrat istegne te jezikom pokušajte dosegnuti vrh nosa. Ponovite vježbu 20 puta.

Vježba 5

6. VJEŽBA ZA GORNJI KAPAK

Stavite kažiprst iznad obrve , oči širom otvorite. Gornji kapak dobro istežite dižući obrve prema gore, a kažiprstom istovremeno pružajte otpor blago gurajući obrvu na dolje. Držite deset sekundi širom otvorenih očiju pa opustite.

Ponovite vježbu ovaj puta gledajući prema gore i to prema unutarnjem rubu obrva (pazite da se ne mrštite). Zadržite deset sekundi pa opustite.

Istu vježbu opet ponovite najprije dobro istegnuti kapak s obrvama sto vise podignutim (na koje i dalje vršite blagi otpor prstom), a zatim zatvorite kapak čvrsto ga priljubivši uz oko. Važno je da osjetite da se kapak zateže. Držite deset sekundi.

Vježba 6

 

Foto: Press


Slični članci