Tko kaže da zdrav i ukusan ručak mora biti kompliciran? Važno je posvetiti pažnju namirnicama koje obiluju vitaminima i ne zahtijevaju puno pripreme, a jedna od njih je grašak koji se, na sreću mnogih, može kupiti gotov u konzervi. Ako ne znate što kuhati i ne da vam se dugo stajati za štednjakom, isprobajte kremasti rižoto s pestom od graška čija priprema zahtijeva svega 20 minuta…
Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.
Ako često osjećate umor, obavezno u svoju prehranu uključite grašak jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar ćelija organizma. Grašak tijelu osigurava nutrijente koji pomažu u prevenciji raka, kao što je vitamin C, koji je ujedno efikasan i kao antioksidans.
Vitamin C štiti DNA od oštećenja, pomaže organizmu u borbi s onečišćenjem i toksičnim tvarima iz okoline, pojačava imunološke funkcije i inhibira kancerogene tvari u tijelu, poput nitrozamina.
Betakaroten, provitamin vitamina A koji se nalazi u grašku, pomaže u prevenciji raznih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Ako vam se jede ova namirnica, iskoristite je za pripremu brzog i ukusnog pesta u kombinaciji s rižom.
RECEPT
Sastojci:
200 g graška
2 režnja češnjaka
50 g ribanog sira (parmezan ili grana padano)
2 velike badema (ili prženih pinjola)
4-5 listića svježeg bosiljka (po želji)
50 ml maslinova ulja
sol, papar
šalica riže
dl bijelog vina
manja glavica luka
Postupak:
Na žlici ulja pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne poprimi zlaćanu boju. Ubacite rižu, lagano miješajte dvije minute dok ne zastakli pa ulijte bijelo vino. Kada alkohol ispari, posolite i poparite i dodajte vruću vodu da pokrije rižu.
Rižu kuhajte 15-ak minuta, dolijevajući vruću vodu kako se ne bi zalijepila. Neka ostane blago tekuća kako bi rižoto bio kremast. Dok se ruža kuha, pripremite pesto od graška.
Ocijedite grašak iz konzerve. Ako koristite smrznuti ili svježi, najprije ga skuhajte i pustite da se ohladi. Stavite ga u električnu sjeckalicu ili u visoku usku posudu u kojoj ćete ga s ostalim sastojcima štapnim mikserom izraditi u pesto.
Dodajte mu na grublje sjeckan češnjak, natrgane listiće bosiljka (po želji), sol i papar po ukusu, svježe ribani sir, dvije žlice badema i na kraju polovicu od potrebne količine maslinova ulja.
Sastojke dobro usitnite u homogenu smjesu dodajući si preostalo maslinovo ulje. Tekstura treba biti kremasta i bez većih komadića, kao fini namaz. Naposljetku, umiješajte pesto u skuhanu rižu i, po želji, na vrh dodajte malo svježe rikule.
Foto: Instagram