U tijeku je sezona špinata, zdravog zelenog povrća koje nikako ne biste trebali isključivati iz svoje prehrane. Osim što obiluje mnoštvom prijeko potrebnih vitamina i minerala, ova namirnica može se pripremati na mali milijun načina. U nastavku donosimo brz i jednostavan recept za rižoto od špinata i kozica koji će postati dio vaše osobne kuharice već nakon prvog kušanja…
Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva.
Ovo povrće bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti, a ima i nisku kalorijsku vrijednost te nizak udio masti. Naime, 100 grama svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije.
Špinat odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola.
Osim što je zdrav i ukusan, ovo povrće sjajna je baza za pripremu raznovrsnih jela. Želite li ga isprobati u nekoj zanimljivoj varijanti koja vas neće dugo zadržati u kuhinji, rižoto od špinata i kozica idealno je rješenje.
RECEPT
- 4 žlice maslaca
- 1 glavica luka
- 400 g arborio riže
- 125 ml bijelog vina
- 1 i pol litra povrtnog temeljca ili vruće vode
- 700 g očišćenih kozica
- 1 vezica špinata
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 korica limuna
Postupak:
Otopite pola količine maslaca u velikoj tavi i bacite na nju nasjeckani luk. Miješajte na laganoj vatri tri do četiri minute, dok luk ne omekša.
Dodajte rižu i miješajte dok ne bude sva zamašćena maslacem. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. Zagrijte temeljac (ili vodu) pa ga potom dodaajte šeflju po šeflju u tavu.
Svaki put kad dodate još temeljca miješajte sve dok tekućina ne ispari. Kad je riža gotovo skuhana, dodajte kozice i nastavite kuhati. I dalje morate miješati rižoto.
Dodajte ostatak temeljca dok riža nije skuhana al dente. Umiješajte natrgane listove špinata, posolite i popaprite. Nakon toga umiješajte i ostatak maslaca i parmezan. Poslužite i na tanjuru pospite naribanom koricom limuna.
Foto: Instagram