Kraj godine, osim slavljem, obilježava se i obilnom trpezom, a gotovo da nema kućanstva u kojem se na stol ne servira odojak. Ukusno svinjsko meso jedno je omiljenih blagdanskih jela, no mnogi muku muče s postizanjem savršene, hrskave korice izvana uz sočno meso iznutra. Kako biste ove godine pripremili odojak bez mane, u nastavku potražite sedam provjereno dobrih trikova s kojima će vam to uspješno poći za rukom…
Novogodišnji jelovnik nezamisliv je bez francuske salate i odojka. Prilikom pripreme odojka, svi teže tome da korica bude hrskava, a meso sočno, no mnogi i dalje muku muče s postizanjem tog balansa.
Kako biste ove godine svojim ukućanima servirali savršen odojak, slijedite ovih sedam učinkovitih savjeta profesionalaca, piše Serious Eats.
1. Meso je važno posoliti večer prije nego što ćete ga peći i pustite da odstoji u hladnjaku. Ako to učinite netom prije, korica neće biti hrskava, a meso neće biti dovoljno slano, ma koliko god ga posolili.
2. Prije pečenja, odojak izvadite iz hladnjaka i pustite ga ‘odmori’ na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Kako biste bili sigurni da meso neće biti vlažno, poslužite se kuhinjskim ubrusom prije nego li ga stavite u pećnicu.
3. Želite li dobiti hrskavu koricu, a mekano meso, kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra da bi masnoća mogla izaći kroz površinu.
4. Protvan valja namastiti svinjskom mašću, a zatim na njega položiti odojak i peći otprilike 30 minuta na 220°C dok meso ne omekša. Potom spustite temperaturu pećnice na 180°C kako bi se korica dodatno zapekla, a meso ostalo sočno iznutra.
5. Želite li postići jako hrskavu koricu, odojka možete peći i direktno na rešetci od pećnice, ali ispod nje stavite lim za pečenje s vodom. Kada je meso izravno izloženo kože toplom zraku, kožica će postati hrskava, ali će zaštiti meso da se ne prepeče. Usto, višak masnoće iscurit će u lim s vodom, a dobivenu tekućinu također možete zaliti po gotovom odojku.
6. Za vrijeme pečenja prelijevajte pečenku pivom i umakom od pečenja te je nekoliko puta premažite hladnim uljem. U protvan povremeno dolijte malo tople vode.
7. Meso izvadite, stavite na toplo i pričekajte da se ohladi kako biste ga lakše rezali te pritom dobili slasnu i nadasve ukusnu pečenku.
Foto: Instagram