Make your day different

Logo Cover

Velikani jazza iz cijelog svijeta otvorili Ponta Lopud Jazz festival koji u svom fokusu ima ljubav prema glazbi, druženju i razmjeni znanja

Prvi dan Ponta Lopud Jazz festivala započeo je okruglim stolom na kojem su sudjelovali ‘jazz master in residence’, Joe Lovano, ali i mentori Thana Alexa, umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala, Lada Obradović, Antonio Sánchez, David Sánchez i David Tixier.

Baš kao i okruglom stolu, i masterclassu, odnosno ‘Intimnim razgovorima o glazbi’ američkog saksofonista, skladatelja i dobitnika Grammyja Joe Lovana, prisustvovali su i svi sudionici; Haddis Alemayehu, masinko – etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

David Tixier, Joe Lovano, Lada Obradovic, Thana Alexa, David Sanchez i Antonio Sanchez

U predvečerje, u bajkovitom ambijentu restorana Mandrač na Lopudu, svečano je otvoreno prvo izdanje festivala koju u svom fokusu ima ljubav prema glazbi, druženju i razmjeni znanja iskustava, ali i specifičnih umjetničkih senzibiliteta.

Predstavnicima medija prva se obratila se organizatorica Ponta Lopud Jazz festivala Tilda Bogdanović Grossel, koja je u svom vrlo emotivnom obraćanju naglasila koliko je sretna da je su nakon velike pandemijske stagnacije uspjeli pokrenuti nešto što je izazvalo vrlo pozitivne reakcije, pa je na ‘dobrim vibrama’ nakon prva tri vrlo uspješna izdanja Ponta Lopud Film festivala, pokrenut i ovaj, koji slavi jedan od najljepših glazbenih žanrova, jazz.

Tilda Grossel Bogdanović

Thana Alexa, naglasila je koliko je sretna što je pokrenut ovaj kreativni projekt, zahvaljujući između ostalog i viziji i energiji Tilde Bogdanović Grossel, ‘Kada sam Tildi predložila da sa mnom krene na ovo putovanje, ona je moju ideju objeručke i bez prevelikog razmišljanja prigrlila i za mene je ovo gotovo nadrealno. Toliko sam sretna što sam okružena svim ovim nevjerojatnim umjetnicima i vjerujem da je ovo samo početak i da će ovaj festival na dugoročno generirati, ne samo golemu količinu kreativne energije,nego i divna prijateljstva.’

Prisutnima se obratio i ‘master in residence’, Joe Lovano, koji je istaknuo: ‘Čast je i privilegij, ali i zadovoljstvo biti tu, na prvom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala. Veselim se, ne samo sudjelovati, nego i u ovom bajkovitom ambijentu slušati ono najljepše – dobru glazbu.

Joe Lovano

Četverostruki dobitnik nagrade Grammy Antonio Sánchez izjavio je kako je iznimno zadovoljstvo biti na Lopudu, u okruženju iznimnih umjetnika, slušajući divnu glazbu i sudjelujući u nadahnjujućim razgovorima.
‘Svi smo mi proputovali smo svijet, ali ljepota Lopuda uistinu oduzima dah i nevjerojatno smo počašćeni činjenicom da imamo mogućnost biti tu, stvarati i uživati’.

David Sanchez

U večernjim satima u nestvarnom ambijentu vrta hotela Grand održan je prvi koncert David SánchezGroup, a uz dugogodišnje suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveli su kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Kao posebni gost na bubnjevima pridružio im se kolega i bivši član sastava, Antonio Sánchez. Nakon koncerta, japanski pijanist BIGYUKI, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa i australski basist Lex Sadler otvorili su i vodili jam session te pred oduševljenom publikom na najljepši način zaokružili prvu festivalsku večer.

.

Danas će masterclass ‘u duetu’ održati Joe Lovano i David Sánchez, nakon čega će uslijediti masterclass i jam sudionika pod vodstvom Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas).

Pred hotelom Grand očekuje nas sastav Obradović & Tixier Duo koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović. Kao i prvu večer, nakon koncerta uslijedit će jam session.

Pogledajte FOTO galeriju:

Đurđa Tedeschi

 

Thana Alexa, Joe Lovano i Antonio Sanchez
Ponta Lopud Jazz Festival tim
Masterclass
Masterclass
.
Bigyuki
Antonio Sanchez
.


Foto: John Pavlish


Hzzo


Slični članci