Make your day different

Logo Cover

U Istri smo kušali 3 slastice koje izgledaju poput malih umjetničkih djela, svaka nosi svoju priču i okus koji se ne zaboravlja! Kreativna chefica Dragana Kovačević otkriva njihove (slatke!) tajne, ali i jedan RECEPT….

Osim jedinstvenom i ekskluzivnom ponudom, luksuzna stancija Meneghetti nadaleko je poznata po vrhunskim gastronomskim specijalitetima koji osvajaju i izgledom, i okusom. Iz bogatog jelovnika posebno se izdvajaju očaravajući deserti koje s velikom ljubavlju i strašću priprema chefica Dragana Kovačević. Njezine slastice inspirirane su zanimljivim pričama, a svaka dekoracija prava je mala umjetnost koju malo kome nije žao načeti. Popričali smo s genijalkom čiji deserti oduzimaju dah, a ona je za Cover Style podijelila i jedan (omiljeni!) recept – Mini Pavlovu s malinama…

U istarskim Balama krije se dobro znano luksuzno imanje Meneghetti koje očaravajućim ambijentom, bogatom gastronomskom ponudom i jedinstvenim sadržajem iz godine u godinu privlači hedoniste iz cijelog svijeta.

Tanjuri koji izlaze iz kuhinje ekskluzivnog hotela prava su poslastica i za oči i za nepce, naročito deserti koje vješto i s puno pažnje priprema pastry chefica Dragana Kovačević.

Meneghetti desert

Svaka slastica u njezinoj režiji pravo je malo umjetničko djelo koje priča zanimljivu priču, a inspirirana je njezinim djetinjstvom, poviješću, ljepotama Istre i stvarima koje je okružuju.

‘Sve oko mene je neiscrpan izvor inspiracije. Trenutno boravim u Istri koja je predivna, ona mi je u ovom trenutku najveće nadahnuće za stvaranje. Inače puno proučavam povijest, čitam razne priče i koristim ih kao inspiraciju za izradu malo drugačijih deserata’, otkrila je Dragana Kovačević za Cover Style koja se pripremom slastica počela baviti u tridesetim godinama života.

Dragana Kovačević

‘U životu sam radila svašta, a kada mi je bilo 30 godina, spletom okolnosti počela sam raditi u Opatiji i završila školu za kuhare. U jednom trenutku shvatila sam da zapravo ništa ne znam, potom sam se okrenula somelijerstvu, a tek onda našla u ulozi pastry chefa. Posljednjih osam godina izučavala sam svijet slastica i stekla nova znanja pomoću kojih danas uspješno radim ono što volim’, ispričala nam je cijenjena slastičarka.

U sklopu Dessert Tastinga, Meneghetti nudi tri deserta iza kojih stoji Dragana Kovačević. Prvi – Ružno pače, inspiriran je njezinom najdražom pričom iz djetinjstva o prihvaćanju nečega što je drugačije i svladavanju prepreka koje su teške, ali mogu dovesti do uspjeha.

Ružno pače

Ništa manje atraktivna ni ukusna nije ni druga slastica u nizu koja ime duguje – Casanovi: ‘Nadahnuta je poznatim zavodnikom koji je navodno ljubovao i s vlasnicom Kaštela Soardo-Bembo u Balama, koja dolazi iz obitelji Soardo.’

 

Casanova

Posljednja poslastica koji možete kušati u sklopu Dessert Tastinga je možda i najupečatljivija. Riječ je o Truffle huntingu, selekciji pralina skrivenih u četiri istarske zemlje od čokolade. Priča je to o Istri i Balama, čiji je zaštitni znak leptir.

‘Naime, na ovom malom području otkriveno je preko 390 različitih vrsta leptira ili, kako volim reći, svi najljepši i najnježniji leptiri pronašli su svoj dom u Balama’, zaključuje Dragana.

Truffle hunting

U moru slastica koje rado priprema, kreativna pastry chefica ipak ima jednu omiljenu – nepogrješivu Mini Pavlovu s malinama, a za Cover Style podijelila je recept kako biste je mogli isprobati i u vlastitoj kuhinji.

 

Instagram Story/screenshot

 

RECEPT

Meringue:

6 velikih bjelanjaka (cca. 180 g)
350 g šećera
10 g gustina
2 g soli
2 žlice limunovog soka

Krema od vanilije:

300 ml mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
mahuna vanilije
žlica džema od marelice
6 žutanjaka
jaje
40 g šećera
60 g gustina
list želatine
50 g maslaca

Postupak:

Zagrijati pećnicu na 100°C (ventilator). Za meringue u bjelanjke dodati sol i miksati do mekih vrhova, smanjiti brzinu te lagano dodavati šećer. Mutiti dok se sav šećer ne otopi. Dodati limunov sok i gustin pa miksati dok se smjesa ne zgusne.

Smjesu prebaciti u slastičarsku vrećicu i na pleh s papirom za pečenje istisnuti željeni oblik širine oko 10 centimetara. Meringue peći oko 50 minuta bez otvaranja pećnice.

Za to vrijeme pripremiti kremu od vanilije. Namočiti želatinu u hladnu vodu. Žumanjke, jaja, šećer i gustin miksati s par žlica mlijeka. Slatko vrhnje i ostatak mlijeka zakuhati sa sjemenkama vanilije pa dodati razrađeni gustin s jajima.

Kuhati uz stalno miješanje pjenjačom minimalno pet minuta. Maknuti s vatre, dodati želatinu, džem od marelice i maslac te dobro izraditi štapnim mikserom. Prebaciti u posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i dobro ohladiti.

Hladnu kremu razraditi u mikseru da postane sjajna, izmiksati ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag i nježno špatulom spojiti s kremom. Kremu dodati dobro ohlađenom meringueu i poslužiti s malinama.

Foto: promo

Foto: promo





Slični članci