Make your day different

Logo Cover

Svečano otvorenje nove umjetničke galerije Zen Contemporary Art okupio brojne štovatelje suvremene umjetnosti

Zagreb je postao bogatiji za još jednu umjetničku galeriju Zen Contemporary Art galeriju specijaliziranu isključivo za suvremenu umjetnost, čija je osnivačica i voditeljica povjesničarka umjetnosti Frankica Mitrović Mihić. Galerija je svečano otvorena uz prigodnu izložbu ‘Art Now’ na kojoj su posjetitelji mogli uživati u monumentalnim slikama jednih od najznačajnijih predstavnika hrvatske likovne scene Grgura Akrapa, Sebastijana Dračića i Matka Vekića te u bezvremenski lijepim skulpturama talijanskog kipara Danielea Fortune.

Galerija uspješno djeluje već dugi niz godina kao online galerija, koju galeristica osniva po povratku iz SAD -a gdje u New Yorku završava svoj postdiplomski studij Business of Art na Fashion Institute of Technology.

Frankica Mitrović Mihić

U New Yorku, najvećem centru suvremene umjetnosti, dodatno usavršava svoje stručno znanje, upoznaje tamošnju umjetničku scenu i tržište umjetnosti, mnoge galeriste, kolekcionare i umjetnike, a najviše je veselio suret i razgovor sa umjetničkim parom Christo i Jeanne Claude svjetski priznatim konceptualnim umjetnicima za vrijeme posjeta njihovom studiju u New Yorku.

Svoju galeriju osniva sa željom bolje promidžbe i prezentacije likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije, te otkrivanja i promicanja novih talentiranih i perspektivnih likovnih umjetnika na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

.

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu kao kustosica i voditeljica galerije do sada je realizirala niz izložbi hrvatskih i stranih autora u raznim kulturno-umjetničkim institucijama, te sudjelovala na nekoliko međunarodnih sajmova suvremene umjetnosti u zemlji i inozemstvu.

U Milanu ostvaruje i suradnje s nekoliko talijanskih galerija u kojima danas odabrani hrvatski umjetnici redovito izlažu.

Frankica Mitrović Mihić

Nakon dugog niza godina poslaovanja otvara svoj fizički galerijski prostor u novoizgrađenom kvartu nedaleko od Laube u Gradišćanskoj ulici 30. Ponosna je jer radi profesionalni iskorak i vjeruje da će uspjeti još bolje oživjeti hrvatsku likovnu scenu i našim umjetnicima osigurat redovito izlaganje, a samim tim poticat ih i motivirat na njihovo daljnje stvaralaštvo i njihovu umjetničku produktivnost čija je kvaliteta neupitna.

Od samog početka surađuje sa umjetnicima koje osobno cijeni i poštuje, čiji rad prati i smatra kvalitetnim i jedinstvenim.

.

Odlučila se za kvalitet, a ne kvantitet umjetnika koje želi izlagati u svojoj galeriji, te tim probranim umjetnicima želi osigurati ono što oni i zaslužuju, a to je redovito izlaganje njihovih umjetničkih djela na visokom nivou, od same pripreme izložbe, prijateljskog odnosa, galerijskog prostora po uzoru na galerije Soho četvrti u NY, do najsitnijih detalja koji rade razliku da prezentacija umjetnina potencijalnim kupcima i kolekcionarima bude na vrhunskom nivou.

Smatra da upravo galerijski prostor je mjesto gdje se stvaraju uvjeti da se neko umjetničko djelo prezentira dostojanstveno i zavodljivo kako bi se neki novi/stari kolekcionar zaljubio u njega, a naravno sa svakom novom galerijom šanse za to se povećavaju.

.

Želja joj  je da njena galerija uz svoj redovit izložbeni program postane i mjesto redovitog okupljanaj i druženja, mjesto razgovora, stvaranja novih ideja i suradnji, mjesto u kojem se svi osjećaju ugodno i opušteno.

Najsretnija je kada otvori izložbu i kada vidi da su umjetnici istinski sretni i zadovoljni kvalitetom izložbe, brojem posjetitelja i povratnim informacijama o svojem radu.

.

Vjeruje da sa dosadašnjim radnim iskustvom, znanjem, entuzijazmom i ljubavi prema svom poslu, poznavanjem likovne scene, dobrim odnosima s umjetnicima i kolegama, ambicijom i velikom željom za kontinuiranim promoviranjem hrvatskih suvremenih umjetnika kroz vođenje svoje galerije mogla doprinijeti i  poboljšati  kulturno-umjetnički repertoar grada.

Izložba je otvorena do 28.10., u Gradišćanskoj ulici, u Zagrebu.

 

Pogledajte FOTO galeriju:

.
.
.
.
.
Iris Pinjuh
.
.
.

 

Foto: promo
PBZ

Slični članci