Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Zdrava i brza krem juha od leće, krumpira i sjemenki nepobjedivo je predjelo na kojem će vam tijelo biti zahvalno

Jesen je najbolje vrijeme za uživanje u slasnim i zdravim krem juhama. Ovo ukusno predjelo damama na dijeti može poslužiti kao odlična večera ili lagani ručak, jer nema puno kalorija te obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima. U moru sjajnih recepata za razne krem juhe, pronašli smo jedan brz i jednostavan s lećom, krumpirom i sjemenkama koji će nakon prvog kušanja postati dio vaše male kuharice…

Leća je riznica dobrog zdravlja koja se može spremati na bezbroj načina. Mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale vaše bake.

Leća ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti te topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi. Osim toga, leća potiče probavu i obiluje prijeko potrebnim željezom.

@nizarwoganphoto

Za razliku od drugih, ova se mahunarka može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer je ne treba prethodno namakati, stoga je idealna baza za pripremu ukusne krem juhe koja vas neće dugo zadržati u kuhinji.

 
 

Ovog vikenda počastite se krem juhicom od krumpira i leće sa sjemenkama i maslinovim uljem – mljac!

 

RECEPT

Sastojci:

  • 700 g krumpira

  • 150 g leće (smeđe ili crvene)

  • 100 g luka

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 3 češnja češnjaka

  • 150 ml vrhnja za kuhanje (10%m.m.)

  • 700 ml vode

  • 2 žličice soli

  • sol, papar
  • začini po želji (bosiljak, kurkuma, mažuran, đumbir u prahu…)
@bbul_julia

Postupak:

Krumpir narežite na kockice, sitno nasjeckajte luk i češnjak, a leću operite pod mlazom hladne vode. Stavite lonac da se zagrijava oko pola minute pa ulijte maslinovo ulje te nasjeckani luk i češnjak. Lagano pirjajte dok ne poprimi zlaćanu boju.

Zatim u lonac dodajte krumpir i leću i prelijte ih vodom da budu potpuno potopljeni. Poklopite lonac i ostavite povrće da se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta. Leća se kuha nešto duže od krumpira pa povremeno kušajte kako biste znali je li gotova. Ako je potrebno, tijekom kuhanja dolijte još malo vode.

Kada je povrće omekšalo, vrijeme je za miksanje. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom (ili u blenderu), a zatim vratite na štednjak i dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte oko dvije minute i prije posluživanja pospite juhu šakom sjemenki i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.

Foto: Instagram

Slični članci