Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Zasladite si dan sočnim browniejem! Preliven je najboljom domaćom karamelom koju ćete ikada kušati i gotov u samo 45 minuta

Kolači ne moraju uvijek biti komplicirani da bi bili ukusni, a najbolji primjer toga je brownies. Tražite li recept za slasticu čija vas priprema neće dugo zadržati u kuhinji, pronašli smo savršeno rješenje – sočni čokoladni brownies s preljevom od najfinije karamele koju ćete ikada kušati…

Ako ste dogovorili kućno druženje ili vas je uhvatila želja za slatkim, a nemate vremena ni volje provoditi sate pripremajući ukusan desert, spas se krije u brzom brownieju kojem neće odoljeti ni oni na dijeti.

@roberta.dallalba

Na oduševljenje svih ljubitelja čokolade, za ovu megapopularnu slasticu bit će vam potrebni samo osnovni sastojci koje zasigurno već imate u kuhinji. Da bi ovaj gastronomski klasik dobio posve novu dimenziju, tu je i preljev od karamele u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje. Recept donosimo u nastavku.

RECEPT

Za brownies:

 

pola šalice/113 g maslaca
2 velika jaja
žličica ekstrakta vanilije
1 šalica (200 g) šećera
1/3 šalice (40 g) prosijanog kakaa u prahu
pola šalice (65 g) brašna
1/4 žličice soli
1/4 žličice praška za pecivo

Za karamelu:

280 g šećera
300 ml vrhnja za šlag
60 g maslaca
1/3 žličice soli

@galyafanaseva

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup papirom za pečenje. Rastopite maslac i ostavite ga sa strane da se malo ohladi. U posudi umutite jaja s ekstraktom vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih polagano ulijte umućena jaja s vanilijom.

Otopljeni maslac dodajte smjesi za brownie i miješajte dok sve potpuno ne sjedini. Izlijte tijesto u pripremljenu kvadratnu posudu (najbolje 20×20 cm) i ostavite sa strane dok ne pripremite karamelu.

@roberta.dallalba

Za karamelu u lončiću zagrijte šećer uz stalno miješanje. Kad se šećer otopi i blago karamelizira, odmah umiješajte maslac i sve dobro sjedinite. Polako ulijevajte zagrijano vrhnje i kuhajte oko minute na srednje jakoj vatri. Umiješajte sol i uklonite s vatre.

Odvojite 1/3 karamele u posebnu posudicu. Ostatak prelijte po površini smjese za brownies i ‘prošarajte’ je vilicom.  Pecite kolač 30-35 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li gotov – trebala bi izaći s nekoliko suhih mrvica. Gotov brownies prelijte odvojenom karamelom i, po želji, pospite čokoladnim mrvicama.

Foto: Instagram

Slični članci