Svibanj na tanjur donosi ukusnu i zdravu namirnicu koju ili volite ili mrzite. Pogađate, riječ je o artičoki, zelenom povrću nalik cvijetu koji se može spremati na razne načine. U moru fantastičnih recepata koji uključuju ovu vitaminima bogatu proljetnu namirnicu, ovoga puta odlučili smo se za jednostavan i slastan klasik koji će oduševiti i najprofinjenija nepca…
Nježne, a istovremeno i čvrste latice zeleno-ružičastih cvjetova artičoka predmet su žudnje svakog gurmana. Ovi svibanjski pupoljci niču iz ogromnih, raskošnih, ali i grubih grmova, otpornih na sve uvjete.
Artičoku je, naime, moguće gotovo bilo gdje uzgojiti jer je riječ o snažnoj i izdržljivoj biljci koja već plijeni pozornost svojim izgledom.
Artičoku najprije treba znati očistiti, to jest ukloniti tvrde vanjske dijelove i odrezati gornji dio cvijeta ‘nazubljenih vrhova’. Stabljiku je potrebno oguliti pa tek onda narezati.
Cvjetovi se najčešće pune mješavinom krušnih mrvica, češnjaka i peršina, a ovog vikenda isprobajte zapečene artičoke s aromatičnim maslacem od češnjaka.
RECEPT:
Sastojci:
2 veće artičoke
2 limuna (sok od jednog, drugi narezan na 4 kriške)
maslinovo ulje
sol, grubo mljeveni papar
8 češnjeva češnjaka
peršin
25 g omekšalog maslaca
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200°C. U dublju zdjelicu ulijte vodu i dodajte limunov sok. Očistite artičoke tako da im odstranite prve vanjske listove, odrežete peteljku i tvrde vrhove listova. Kad odrežete vrhove artičoka i prepolovite ih, uronite ih u otopinu kako listovi ne bi posmeđili.
Prerežite svaku na pola uzdužno i posložite u pleh. Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Na svaku polovicu u sredinu utisnite dva češnja češnjaka te na to stavite plošku limuna.
Pažljivo okrenite polovice artičoke tako da limun bude na dnu (pripazite da češnjevi ostanu u sredini). Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 50 minuta, odnosno dok listovi skroz ne omekšaju.
Nožem probajte prerezati list – ako je još tvrd, pecite dok ne omekša. Izvadite češnjeve češnjaka, spojite ih s maslacem, sve dobro zgnječite i sjedinite pa prelijte preko artičoka.
Foto: Instagram