Naša kolumnistica gastro rubrike Željka Maras, uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’, ovog puta nam donosi jednostavan recept za lazanje s vrtnim šparogama i šafranom. Njime ćete nahraniti nepca i zadiviti ukućane, a budete li se držali svih uputa dobiti ćete jelo koje će svojim bogatstvom okusa osvojiti čak i one koji tvrde da nisu veliki ljubitelji šparoga….
Tko ne voli lazanje, te mekane listove tjestenine sljubljene s mesnim raguom i bešamelom? Talijansko jelo koje je obilježilo crtić o mačku Garfieldu često se priprema i u povrtnoj varijanti. Proljeće sa svojim obiljem mladog povrća upravo zove na takve kombinacije. Kako bismo se odmaknuli od uobičajenih tikvica i rajčica, donosimo hrabru kombinaciju s uzgojenim šparogama, koje se na tržnici mogu nabaviti puno duže od samoniklih. Specijalni okus jelu daje šafran.
Šafran je na glasu kao najskuplji začin na svijetu. Najskuplji je jer njegov cvijet cvjeta tek tri tjedna u godini, a da bi se proizveo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati 100 tisuća cvjetova. Intenzivne je žute boje i gorkastog okusa.
Većinu života nisam voljela šparoge, ni divlje ni vrtne. A kad sam ih zavoljela, dugo sam kao pravu delikatesu priznavala samo one samonikle. Međutim, zavoljela sam i vrtne.
Pitanje koje su šparoge, divlje ili uzgojene, cjenjenija i kvalitetnija namirnica, nerijetko je stvar osobnih preferencija, ali znalci tvrde da je natjecanje u ovom slučaju bespredmetno. Riječ o dvije posve različite biljke, i izgledom i konzistencijom, ali i okusom. Zeleni, ljubičasti ili bijeli uzgojeni izdanci (asparagus = izdanak) nježnog su okusa i teksture, pa odlično pristaju uz profinjeni šafran.
Sastojci za 2 osobe:
250 g svježih listova lazanja
vezica vrtnih šparoga
češanj češnjaka
maslinovo ulje
sol
papar
1g šafrana u vrećici
50g ementalera
80g grana padana
125 g mozzarelle
Za bešamel:
50 g maslaca
0,5 l mlijeka
40 g brašna
sol
Savinite šparoge rukom. Potrebno ih je otkinuti na mjestu na kojem same puknu. Dio stabljike niže od mjesta puknuća previše su drvenaste da bi bile za jelo. Donji dio jestivog dijela narežite na sitne kolutiće, vrhove ostavite cijele.
Na zagrijanom ulju dinstajte češanj češnjaka, pa kolutiće šparoga idućih 10 minuta. Podlijte s malo tople vode i posljednjih pet minuta dodajte vrhove šparoga.
Za bešamel na vatri rastopite maslac, na njemu nakratko popržite brašno, dodajte polako ugrijano mlijeko i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte sol i šafran.
Narežite sve vrste sira: grana padano sitno naribajte, ementaler krupno naribajte, mozarellu narežite na kockice
Zdjelu namastite maslacem, stavite sloj bešamela, pa prvu koru. Slijedi bešamel, pirjane šparoge, sir, pa kora. Slažite dok ima materijala. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.