Make your day different

Logo Cover

Dva beskrajno jednostavna i slasna recepta za šparoge s jajima kojima ćete zadiviti svoje ukućane

Ako ste jedan od obožavatelja šparoga, voljet ćete ih još više. Naša Željka Maras, kolumnistica gastro rubrike i vlasnica servisa ‘Jedem doma’, ovoga puta servirala nam je savršen recept za šparoge s jajima koji se može pripremiti na dva beskrajno jednostavna načina.  Ukoliko se budete držali uputa, ovim ćete jelom nahraniti nepca te zadiviti i one ukućane koji i nisu nužno ljubitelji ove delikatesne namirnice….

Stigle su šparoge! Ovog proljeća nešto kasnije nego inače jer je zima pokazala svoje najhladnije zube u ožujku i zaustavila već propupale izdanke. No sad su tu barem idućih mjesec dana. Šparoge su jedna od onih delikatesnih namirnica koju obožavate ili mrzite. Ponekad treba i vremena da se ljubav prema njima razvije, kao kod mene, koja sam ih zavoljela tek nakon tridesete.

Pripadaju porodici ljiljana, i jestiv im je samo manji gornji dio – vrh. Iznimno su zdrave jer zahvaljuljući flavonoidima čuvaju srce i krvožilni sustav, a smatraju se i jednim od najučinkovitijih biljnih čistača organizma.

Otkad se pojave na štandovima tržnica, ne prestajem ih jesti, uz jaja, tjesteninu, meso, ribu. Danas vam donosim recepte za dva najjednostavnija načina pripreme s jajima, koji se naizgled podrazumijevaju, ali koja ipak treba znati kako napraviti.

Fritaja sa šparogama proljetni je istarski klasik, no ukoliko želite nešto drugačije, odvažite se napraviti poširana jaja s kuhanim šparogama. Nije komplicirano, no zahtijeva nešto spretnosti, stoga u ovom slučaju vježba čini majstora.

Šparoge posljednjih godina, posebno na početku sezone, postižu astronomske cijene i zato mnogi prodavači žele uhvatiti svoj dio tržišnog kolača prodajući pod šparoge – bljušt. On je također samonikla biljka vrlo slična okusa i svojstava šparogama, no razliku ćete uočiti po tome što bljušt ima pognute stabljike koje vise, dok su šparoge ravne i čvrste.

 


Sastojci za 2 osobe:
1 vezica divljih šparoga
4 jaja
1 mladi luk
maslinovo ulje
sol
papar
malo octa

1. Šparoge su jestive do dijela stabljike na kojemu same puknu kad ih prelomite rukom. Donji, drvenasti dio bacite, a gornji prerežite po pola.

2. U zdjelici razbijte jaja i umutite ih vilicom do pjenaste strukture. Mladi luk narežite na sitne listiće.

3. Zagrijte u tavi dvije žlice maslinova ulja. Minutu-dvije pirjajte mladi luk, a zatim dodajte šparoge, koje pirjajte još minutu-dvije.

4. U tavicu ulijte razmućena jaja i odmah ih odvajajte špahtlom od dna tavice, kako bi fritaja ostala kremasta, a ne suha. Nakon 2 minute fritaja je gotova.

 

 

5. Za kuhane šparoge u posudi pristavite vodu. Kad proključa, ubacite šparoge i kuhajte ih tek jednu do dvije minute. Pristavite drugi lonac vode da zakuha i dodajte dvije žlice octa.

6. Kad voda prokuha, žlicom je promiješajte tako da nastane vrtlog. U zdjelicu razbijte hladno jaje. Ulijte ga u vrtlog. Žlicom pažljivo okrećite jaje, tako da se bjelanjak omata oko žumanjka. Gotovo je nakon 2-3 minute.

 

Željka Maras




Slični članci