Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Varivo od leće s kobasicama i povrćem zdravo je i okrepljujuće jelo koje možete jesti danima, a nije skupo ni zahtjevno za pripremu

Tijekom hladnih dana u većoj se mjeri okrećemo jelima na žlicu koja nisu zahtjevna ni skupa za pripremu te su odličan izvor vitamina prijeko potrebnih za očuvanje zdravlja organizma. Jedna od najzahvalnijih namirnica za izradu ovakvih jela je leća, a u nastavku potražite recept za varivo u kojem se ona spaja s kobasicama i raznim drugim povrćem…

Leća je riznica dobrog zdravlja koja se može spremati na bezbroj načina. Mahunarka je koja se koristi još od prapovijesti, a sigurno se sjećate variva od leće koje su pripremale naše bake.

Ova namirnica ne sadrži kolesterol, ima jako malo masti te topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi. Osim toga, leća potiče probavu i obiluje prijeko potrebnim željezom.

@nizarwoganphoto

Za razliku od drugih, ova se mahunarka može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer je ne treba nužno predugo namakati, stoga je idealna baza za pripremu ukusnih jela na žlicu.

Ako je želite uvrstiti u jelovnik, a nemate ideju kako je iskoristiti, u nastavku donosimo jednostavan recept za ukusno i zdravo varivo s lećom i kobasicama za prste polizati.

RECEPT

Sastojci:

200 g leće po želji
2 kobasice
2 režnja češnjaka
1 crveni luk
1 grančica celera
1 mrkva
2 rajčice
1 krumpir
2 lovorova lista
2 l temeljca po želji
maslinovo ulje
sol i papar

@rainydaybites

Postupak:

Prije nego odlučite pripremati ovo jelo, stavite leću u posudu s vodom da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati. Krumpir, celer i mrkvu ogulite pa ih izrežite na kockice. Svježe rajčice operite, prerežite na pola, odstranite im sjemenke i izrežite na komadiće.

U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko pirjajte usitnjeni češnjak i crveni luk. Kratko popržite pa dodajte kobasicu narezanu na kockice i povrće koje ste prethodno pripremili. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko minuta i redovito miješajte.

Leću ocijedite, isperite u cjedilu i ubacite u lonac s ostalim namirnicama. Dodajte listove lovora i temeljac. Ako nemate temeljac, možete koristiti i vruću vodu. Kada varivo provrije, poklopite i smanjite vatru. Kuhajte otprilike sat vremena, odnosno dok leća ne omekša i poslužite toplo.

@budgetbytes

Foto: Instagram





Slični članci