Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Uštipci od cvjetače iz pećnice brzinski su prilog ili snack kojeg se nikada nećete moći zasititi, a ne zahtijevaju puno vremena ni znanja

Cvjetača je namirnica koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika, jer sadrži malo kalorija i obiluje hranjivim tvarima za kojima vaš organizam žudi. Ako nemate ideju kako je pripremiti, u nastavku donosimo jednostavan recept za hrskave uštipke iz pećnice u kojima možete uživati bez grižnje savjesti…

Cvjetača je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica. Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.

@monotone.studio

Ova namirnica ima velike hranjive vrijednosti. Odličan je izvor vitamina C, a tu su i vitamini A, E, K te B skupine. Osim minerala i vitamina, cvjetača obiluje i drugim važnim sastojcima – antioksidansima i fitokemikalijama.

Karfiol je izuzetno niskokalorična namirnica – u 100 grama sadrži svega 25 kalorija. Zbog toga je posebno korisna za osobe koje žele izgubiti višak kilograma, jer osigurava zdravi niskokalorični obrok pun vitamina i minerala.

@farmflavor

Ako ste se zasitili jela koja ste dosad pripremali s ovim povrćem, u nastavku donosimo recept za brzinske uštipke od cvjetače iz pećnice za koje vam ne trebaju posebne kulinarske vještine niti puno slobodnog vremena.

RECEPT

Sastojci:

1 veća cvjetača
1 šalica brašna
2 žličice soli
1 žličica češnjaka u granulama ili prahu
2 jaja
¼ šalice mlijeka
4 žlice maslinovog ulja
½ šalice Buffalo ili barbecue umaka

@minna_vauhkonen

Postupak:

Cvjetaču narežite na cvjetove srednje veličine i ostavite ih sa strane. U velikoj vrećici sa zatvaračem pomiješajte brašno, sol i češnjak. U većoj posudi umutite jaja i mlijeko da dobijete homogenu smjesu.

Komade cvjetače ubacite u smjesu od jaja, a zatim ih dodajte u vrećicu sa smjesom od brašna. Zatvorite vrećicu i protresite da se svi cvjetovi dobro uvaljaju u brašno i budu potpuno prekriveni njime. Zagrijte pećnicu na 230°C i obložite lim papirom za pečenje.

Stavite cvjetaču na lim i lagano je zalijte maslinovim uljem. Pecite je oko 20 minuta. Izvadite uštipke iz pećnice pa ih prelijte Buffalo umakom. Pecite ih dodatnih 5-10 minuta, to jest dok ne postanu hrskavi. Po želji, uštipke poslužite uz kiselo vrhnje.

Foto: Instagram





Slični članci