Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Unesite slatke okuse jeseni u svoju kuhinju sočnim i mirisnim kolačem od krušaka i pekan oraha zbog kojeg vrijedi prekršiti dijetu

U tijeku je sezona kruške, sočne i zdrave voćke koja može poslužiti kao odlična baza za izradu raznovrsnih slastica. Zbog kiselkaste arome i mekane strukture ova vitaminska bomba sjajno se slaže s čokoladom i orašastim plodovima. Ako ne znate kako je iskoristiti, u nastavku donosimo jednostavan recept za kolač o kruše i superzdravih pekan oraha od kojeg će vaš dom satima mirisati božanstveno…

Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća – obilje hranjivih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava.

Kruška je bogata flavonoidima i antioksidansima zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema, dubinsko čišćenje te izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.

@my_yummy_pics

Ova ukusna voćka sjajna je baza za izradu raznih slastica zbog kojih vrijedi nakratko prekršiti dijetu, a jedan od njih je i kolač s kruškama i hranjivim pekan orasima u koji ćete se zaljubiti na prvo kušanje.

RECEPT

Tijesto:

200 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
prstohvat soli

Ostalo:

60 g maslaca
140 g smeđeg šećera
50 g javorova sirupa (ili meda)
150 g punomasnog kiselog vrhnja
2 jaja
125 g nasjeckanih pekan oraha
2 kruške

@feastingathome

Postupak:

Brašno, usitnjeni maslac, šećer i sol najprije izmiksajte, a potom rukama zamijesite u tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom te stavite na 30 minuta u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.

Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obložite namašćeni kalup za pitu (promjera 24 cm). Na to stavite papir za pečenje i orašaste plodove i pecite oko 15 minuta.

@thekitchenmccabe

Zatim uklonite papir i orašaste plodove pa pecite još 10 minuta. U loncu rastopite maslac, šećer i sirup te kuhajte oko 2 minute. Umiješajte 100 g vrhnja te kuhajte još četiri minute.

Potom umiješajte preostalo vrhnje, maknite sa štednjaka te ostavite da se hladi 15 minuta. Umiješajte jaja i orahe. Smjesu stavite na tijesto. Kruške ogulite, raščetvorite, očistite i poslažite po kolaču. Pecite 35 minuta, potom izvadite i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki.

Foto: Instagram





Slični članci