Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Unesite okuse proljeća u svoj dom malo drugačijom tortom od jagoda, kamilice i meda koja malo kome neće izmamiti zazubice

Sezona jagoda je konačno počela, a upravo ta ukusna i zdrava voćka zvijezda je brojnih slastica zbog kojih smo jedva dočekali toplije dane. Ako ste u potrazi za malo drugačijim desertom koji će svakog ukućana i gosta ostaviti bez teksta, u nastavku potražite recept za genijalnu proljetnu tortu od jagoda, kamilice i meda za prste polizati…

Prve jagode već su počele pristizati na tržnice i police supermarketa, a riječ je o voćki koju nipošto ne biste trebali izostaviti sa svog jelovnika zbog finog okusa, ali i brojnih nutrijenata kojima obiluje.

Jagode su mirisno crveno voće, koje se prvi put spominjalo prije 2.000 godina. Osim što su ukusne, izuzetno su zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače.

Elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

@stillsundayco

Usto, jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala povezanih s preranim starenjem i raznim bolestima.

Žudite li za malo drugačijom proljetnom slasticom kojoj nitko neće moći odoljeti, isprobajte ukusnu tortu od jagoda, kamilice i meda čija izrada traje oko sat vremena i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine.

@apaltynowicz

RECEPT

Sastojci:

180 ml maslinovog ulja
90 g čvrstog jogurta
2 komada jaja
300 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
270 g mlaćenice
360 g brašna
žlica sode bikarbone
vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
400 ml vrhnja za šlag
2 vrećice šlagfixa
200 g bijele čokolade
50 ml kipuće vode
4 vrećice čaja od kamilice
500 g jagoda
5 žlica meda

Postupak:

Svaki sloj torte se peče sam za sebe. Tijesto se podijeli na tri dijela. Zagrijte pećnicu na 180°C. Umutite jaja, šećer i vanilin ekstrakt pa dodajte ulje, jogurt i mlaćenicu. Smjesi potom dodajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve umutite da se dobro sjedini i izlijte u pripremljene kalupe.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi. U 50 ml kipuće vode stavite vrećice čaja od kamilice i pustiti da stoje 10 minuta. Tada ih izvadite i pomoću žličice dobro stisnite da iscuri sav čaj.

@foodfluffer

Nasjeckate bijelu čokoladu koju zatim treba otopiti u 100 ml vrhnja za šlag i ohladiti. Izmiksajte preostalo vrhnje za šlag sa šlagfixom, dodajte čaj od kamilice i bijelu čokoladu te sve dobro umutite.

Operite i očistite jagode pa narežite ih na četvrtine. Nekoliko ih ostavite za dekoraciju. Tijesto pokapajte medom, stavite kremu, jagode i ponovite postupak. Na vrh na kreme stavite cijele jagode, dekorirajte cvjetićima kamilice i pokapajte medom.

@apaltynowicz

Foto: Instagram





Slični članci