Stigla je sezona šparoga, slasnog proljetnog povrća punog vitamina. Kako je zbog pandemije važno u organizam unositi što više zdravih namirnica, šparoge su idealan način da to učinite. Jedno od jela koje omogućava kombiniranje različitih zdravih sastojaka je tart. Ususret proljeću, donosimo recept za jednostavan i hranjiv tart sa šparogama i ricotta sirom koji će se s prvim kušanjem popeti na vrh ljestvice vaših omiljenih proljetnih jela…
‘Carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.
Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i pripaziti na kilažu.
Osim na tavi uz jaja, šparoge se mogu spremati na razne načine, a ovog vikenda isprobajte ih u obliku tarta s ricotta sirom.
RECEPT:
Sastojci:
250 g tijesta po izboru (prhko slano, lisnato, tijesto za pizzu)
50 ml maslinovog ulja
2 žlice senfa
2 žlice suhog medvjeđeg luka, po izboru
250 g ricotta sira
70 g grana padana ili drugog tvrdog sira po izboru
100 g šparoga
Postupak:
Pećnicu ugrite na 200 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje. Tijesto razvaljajte na približno tri milimetra. Postavite ga na pripremljeni lim.
Rubove tijesta presavinite prema unutra, a ostatak probodite vilicom. Tijesto premažite s malo maslinovog ulja, a dio ostavite za kasnije. Sada na tijesto stavite dvije žlice senfa te premažite sve osim rubova. Po tijestu pospite medvjeđi luk i rasporedite ricotta sir. Naribajte grana padano ili drugi tvrdi sir po izboru.
Šparoge operite i posušite. Prstima odlomite dno šparoge. Šparoga ima mjesto pucanja između čvrste stabljike i mekanog donjeg dijela. Dovoljno je da je primite prstima i nakrivite, ona će sama puknuti na tom mjestu.
Ako koristite divlje šparoge prethodno ih blanširaje nekoliko minuta u kipućoj vodi. Koristite li uzgojene, ovo ne morate raditi.
Šparoge posložite po tijestu. Tart pecite 20-25 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju. Kad je gotov, dodatno ga zalijte s malo maslinovog ulja.
Foto: Instagram