Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Unesite okuse Italije u svoju kuhinju slasnom parmigianom di melanzane u koju ćete se zaljubiti već nakon prvog zalogaja

Parmigiana di melanzane ili melanzane alla parmigiana je talijanski klasik kojem je teško odoljeti nakon što ga jednom kušate. Radi se o zapečenom složencu od prženih patlidžana, umaka od rajčice, parmezana, mozzarelle i bosiljka, a ako ga još niste probali, recept potražite u nastavku…

Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Ovo povrće štiti zdravlje probavnog sustava, potiče mršavljenje, pomaže u boljoj kontroli dijabetesa, regulira razinu stresa i može smanjiti rizik od nastanka raka.

@willowcreative

Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti, a obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

Ova zdrava namirnica može se spremati na razne načine, a ovog vikenda iskoristite je za izradu čuvenog talijanskog jela parmigiana di melanzane u koje ćete se zaljubiti nakon prvog zalogaja.

@chefdor.kitchen

RECEPT

Sastojci:

  • 800 g patlidžana
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 600 g pelata
  • 100 ml crnog vina
  • šaka svježeg bosiljka
  • žličica origana
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • 150 g parmezana
  • 150 g mozzarelle

Postupak:

Patlidžane oguliti i narezati na ploške debljine 5 mm. Dobro ih posoliti i ostaviti poklopljene pod težinom najmanje sat vremena kako bi ispustili tekućinu i gorčinu. Ako imate patlidžane za koje znate da nisu gorki, onda ovaj dio preskočite.

Za šalšu od rajčice pržiti na kombinaciji maslinovog i suncokretovog ulja sjeckani luk, dodati zgnječeni češnjak i sjeckane pelate. Posoliti i popapriti, dodati vino i dvije žličice šećera te ostale začine i pirjati uz povremeno miješanje 25-30 minuta.

@salata_salatasos

Odstajale patlidžane ocijediti i isprati u hladnoj vodi. Potom ih posušiti papirnim ubrusom i pržiti sa svake strane par minuta. Pržene kolutove patlidžana odlagati na papirni ubrus da se upije višak masnoće.

U vatrostalnu posudu na dno izliti malo šalše, složiti red patlidžana, opet zaliti šalšom pa posipati s obje vrste sira. Slagati tim redom dok ne potrošimo sve sastojke. Na kraju mora biti šalša i sir.
Peći parmigianu u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-25 minuta.

Izvaditi iz pećnice i pustiti da se prohladi prije posluživanja. Parmigiana je puno ukusnija kada malo odstoji, a tada se lakše i poslužuje.

@divoora

Foto: Instagram





Slični članci