Parmigiana di melanzane ili melanzane alla parmigiana je talijanski klasik kojem je teško odoljeti nakon što ga jednom kušate. Radi se o zapečenom složencu od prženih patlidžana, umaka od rajčice, parmezana, mozzarelle i bosiljka, a ako ga još niste probali, recept potražite u nastavku…
Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Ovo povrće štiti zdravlje probavnog sustava, potiče mršavljenje, pomaže u boljoj kontroli dijabetesa, regulira razinu stresa i može smanjiti rizik od nastanka raka.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti, a obiluje vitaminom C, K, B6, tiaminom, niacinom, magnezijem, fosforom, bakrom, dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Ova zdrava namirnica može se spremati na razne načine, a ovog vikenda iskoristite je za izradu čuvenog talijanskog jela parmigiana di melanzane u koje ćete se zaljubiti nakon prvog zalogaja.
RECEPT
Sastojci:
- 800 g patlidžana
- 2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 600 g pelata
- 100 ml crnog vina
- šaka svježeg bosiljka
- žličica origana
- maslinovo ulje
- suncokretovo ulje
- 150 g parmezana
- 150 g mozzarelle
Postupak:
Patlidžane oguliti i narezati na ploške debljine 5 mm. Dobro ih posoliti i ostaviti poklopljene pod težinom najmanje sat vremena kako bi ispustili tekućinu i gorčinu. Ako imate patlidžane za koje znate da nisu gorki, onda ovaj dio preskočite.
Za šalšu od rajčice pržiti na kombinaciji maslinovog i suncokretovog ulja sjeckani luk, dodati zgnječeni češnjak i sjeckane pelate. Posoliti i popapriti, dodati vino i dvije žličice šećera te ostale začine i pirjati uz povremeno miješanje 25-30 minuta.
Odstajale patlidžane ocijediti i isprati u hladnoj vodi. Potom ih posušiti papirnim ubrusom i pržiti sa svake strane par minuta. Pržene kolutove patlidžana odlagati na papirni ubrus da se upije višak masnoće.
U vatrostalnu posudu na dno izliti malo šalše, složiti red patlidžana, opet zaliti šalšom pa posipati s obje vrste sira. Slagati tim redom dok ne potrošimo sve sastojke. Na kraju mora biti šalša i sir.
Peći parmigianu u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-25 minuta.
Izvaditi iz pećnice i pustiti da se prohladi prije posluživanja. Parmigiana je puno ukusnija kada malo odstoji, a tada se lakše i poslužuje.
Foto: Instagram