Vrijeme izolacije mnogima teško pada, osobito s dolaskom proljeća, no to vrijeme svakako vrijedi uložiti u izradu fantastičnih slastica za sebe i svoje ukućane. Jedan od najboljih deserata koji ne zahtijeva puno truda i osvaja i najistančanija nepca nesumnjivo je nizozemska pita. U nastavku donosimo recept za ovu tradicionalnu slasticu s crvenom narančom i medom koja će vam popraviti raspoloženje i dati malu, ali značajnu dozu tijelu potrebnih vitamina…
Crvena naranača nutritivno je vrlo slična običnoj naranči i ima malo kalorija, što je čini je idealnim odabirom ako ste na dijeti. Sadrži puno kalcija pa je odličan čuvar zdravlja kostiju. Ovo je važno znati, posebno kao ste u menopauzi ili patite od osteoporoze.
Crvena naranča pomaže umanjiti postotak masnoće u organizmu, poput one u jetri. Konzumacija će vas riješiti i masnih naslaga na području oko trbuha.
Jedna od dobrobiti ove naranče je ta što uz pomoć velike količine antioksidanata ubrzava zgrušavanje krvi pa će tako i svaka rana prije zarasti.
Planirate li prekinuti dijetu ili se u izolaciji želite počastiti ukusnim i zdravim desertom, nizozemska pita od crvene naranče zadovoljit će vaše porive i ubrzo postati dio vaše osobne kuharice.
RECEPT:
Sastojci:
Za tijesto
3 jaja
2/3 šalice brašna
2/3 šalice mlakog mlijeka sobne temperature s 2 žlice limunovog soka
1/4 žlice mljevenog cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
4 žlice maslaca sobne temperature
Za nadjev
1 žlica šećera u prahu
3 crvene naranče, oguljene i narezane na kolutove
1/4 žlice cimeta
1/2 šalice fraîche kreme (ili druga krema po izboru)
1/4 šalice meda
Postupak:
Uključite pećnicu na 220°C i u nju stavite kalup promjera 20 cm. U blenderu pjenasto umutite jaja. Dodajte im mlijeko s limunom, brašno, cimet, ekstrakt vanilije i sol. Mutite dok ne dobijete jednoliku smjesu. Ostavite je da odstoji 15-ak minuta dok se pećnica ne zagrije.
Kada je pećnica ugrijana, izvadite kalup i podmažite ga maslacem. Pecite 20 minuta, dok tijesto ne porumeni i ne poprimi zlaćanu boju. Ne otvarajte pećnicu ranije jer se tijesto neće ispeći kako treba.
Kada je pečeno, tijesto pospite šećerom u prahu i na njega izlijte fraîche kremu, posložite kriške naranči i zalijte medom.
Foto: Instagram