Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Tko može odoljeti kremastoj juhi od buče? Varijanta od zapečene muškatne tikve i đumbira prava je rapsodija za okusne pupoljke

Prve tikve već stižu u supermarkete i na tržnice, a ni ove jeseni nipošto ih ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Osim što obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, ova namirnica nudi pregršt opcija kada je riječ o pripremi ukusnih jela. Juha od buče je gastronomski klasik koji neće odbiti ni oni najistančanijeg ukusa, a ako još niste, probajte je pripremiti od zapečene muškatne tikve i đumbira…

Muškatna bundeva ne samo da je najukusnija, nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je čitavim nizom vitamina i minerala, a odlikuje se finom aromom koja podsjeća na dinju. Otuda je i dobila naziv ‘muškatna’ ili ‘mirišljava’ tikva.

Može se koristi dok je mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada ono postaje tamnije narančasto i slatko. Bez obzira na klimatske razlike, brzo se udomaćila u Europi pa danas u specijalitetima od bundeve možemo uživati po nekoliko mjeseci godišnje.

@maridol777

Malo tko ne voli jesti juhu od buče, a ovoga puta posegnite za muškatnom bundevom, zapecite je i pretvorite u kremastu juhu s dodatkom superzdravog i pikantnog đumbira. Mljac!

RECEPT

Sastojci:

1 muškatna tikva
1 luk
1 češnjak
đumbir
maslinovo ulje
sol i papar
500 ml vode ili mlijeka

@the_irishmans_wife

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Muškatnu tikvu operite i prepolovite (nemojte guliti ako nije tretirana pesticidima). Luk očistite. Veliki pleh prekrijte papirom za pečenje pa na njega stavite polovice tikve i luk.

Češnjak zamotajte u foliju pa stavite i njega. Tikvu i luk posolite, popaprite i zalijte maslinovim uljem po želji. Pecite 60 -80 minuta, dok tikva skroz ne omekša. Kad je tikva pečena, odstranite koštice, a ostatak izdubite i stavite u blender ili posudu.

@itsbumbledee

Luk očistite malo ako je pocrnio, a češnjak istisnite kao iz tube i dodajte u posudu s tikvom pa sve blendajte ili zgnječite štapnim mikserom da dobijete gusti pire.

Sve stavite u lonac, naribajte đumbir (2-3 cm), dodajte mlijeka ili vode po želji ovisno o gustoći koju želite postići. Dodatno začinite po želji. Prokuhajte 5-10 minuta i servirajte s bučinim sjemenkama, bučinim uljem, vrhnjem, prepečenim kockicama starog kruha ili dvopekom.

Dobar tek!

Foto: Instagram





Slični članci