Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Stigla je sezona bobičastog voća! Mrvičasti kolač s borovnicama postat će vaš novi sinonim za ljeto, a nema osobe koja će mu moći odoljeti

Osim za grickanje na plaži, bobičasto voće mnogima je omiljeno kada se nađe u finim slasticama. U tijeku je sezona borovnica, slatkog i ukusnog voća koje biste trebali redovito konzumirati. Jede li vam se nešto slatko, a da nije zahtjevno za pripremu, u nastavku donosimo recept za fenomenalan mrvičasti kolač borovnicama koji ćete poželjeti peći svaki dan…

Borovnicama se s razlogom pripisuje titula bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Zanimljivo je istaknuti da 100 grama ovih bobica sadrži tek 57 kalorija, ali zato obiluju značajnom količinom vlakana, vitamina C i K te minerala mangana.

@iman_zayed14

Antioksidansi iz ovog ukusno voća imaju pozitivni učinak na zdravlje mozga, pomažući u poboljšanju njegove funkcije te odgađanju propadanja mozga koje nastaje kao posljedica starenja.

Ovo voće je sjajna baza za pripremu raznih jela, a posebno jeu ukusno u kombinaciji s finim tijestom i začinima. Tražite li novi omiljeni ljetni desert, svakako isprobajte mrvičasti kolač s borovnicama za čiju pripremu ne trebate biti vješti slastičar.

@themellowkitchn

RECEPT

Baza:

300 g borovnica
2 jaja
75 g šećera
75 g maslaca
1 dl mlijeka
1 vanilin šećer
150 g brašna
100 g mljevenih oraha
1 žličica praška za pecivo
korica jednog limuna

Mrvičasto tijesto:

80 g brašna
50 g šećera u prahu
50 g maslaca
1/2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
žličica cimeta

@themellowkitchn

Postupak:

Za mrvičasto tijesto rastopite maslac i malo ga ohladite, a sve ostale sastojke dobro izmiješajte. Dodajte im otopljeni maslac pa promiješajte da dobijete mrvičastu masu. Ostavite je da odstoji na hladnom.

U drugoj posudi za bazu izmiješajte brašno, orahe, prašak za pecivo i limunovu koricu. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, umutite ih u snijeg i ostavite sa strane.

@themellowkitchn

Maslac izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kada se dobro umute, dodajte im jedan po jedan žumanjak i miksajte. Na isti način dodajte i mlijeko, muteći neprestano mikserom. Sve dobro sjedinite pa dodajte smjesu s brašnom. Naposljetku, žlicom polagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Protvan promjera 18×30 cm namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Rasporedite pripremljeno tijesto, poravnajte ga i na njega stavite borovnice. Preko njih pospite mrvičasto tijesto. Pecite kolač oko 35 minuta na 190 °C. Pustite ga da se malo ohladi i poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Foto: Instagram





Slični članci