Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Sočni kolač od breskve i badema rapsodija je za okusne pupoljke! Nije kompliciran za izradu, a obara s nogu i aromom i teksturom

Stigla je sezona breskvi – sočnog i ukusnog voća koje pomaže održati ten preplanulim što dulje. Ova ukusna namirnica idealan je snack za plažu, ali i baza za pripremu raznih slastica. U nastavku donosimo recept za kolač s breskvama i bademima koji uspijeva svaki put i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine…

Sočna i ukusna breskva odličan je izvor mnogih važnih nutrijenata. Zahvaljujući snažnim antioksidansima – vitaminima C i E, ovo voće može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme. Također, vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih oboljenja.

@lucrecia_quesada_

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože. Zbog svih navedenih svojstava, posebno ih se preporučuje konzumirati ljeti. Ako ih želite učiniti zvijezdom deserta, isprobajte kolač s breskvama i bademima koji se topi u ustima.

RECEPT

Za kolač:

100 g maslaca
100 ml ulja
100 g brašna
100 g bademovog brašna
200 g šećera
200 ml + 1 žlica mlijeka
4 jaja
žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone

Za ukrašavanje:

250 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
3 breskve
2 žlice meda
orasi i listići svježeg timijana za ukras (po želji)

@lucrecia_quesada_

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pravokutni kalup namastite komadićem maslaca i pospite malo brašna kako se kolač ne bi zalijepio. Za biskvit u posudi miksajte ulje i maslac na srednjoj brzini. Dodajte šećer i mutite još 30 sekundi. Ubacite jaja i miksajte pola minute.

Zaustavite mikser, ostružite unutarnje stijenke zdjele pomoću špatule pa miksajte još jednu minutu kako bi smjesa postala pjenasta. Dodajte suhe sastojke – brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mutite još 30 sekundi da se sve sjedini.

Smjesi dodajte mlijeko i mutite pola minute. Zaustavite mikser, ostružite rubove posude špatulom pa miksajte još 30 sekundi. Kolač se muti na ovaj način kako biste bili sigurni da je smjesa potpuno sjedinjena.

@lucrecia_quesada_

Ulijte smjesu u kalup i pecite 35-50 minuta, to jest dok kolač ne porumeni, a dok čačkalica ne izađe čista. Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi 15 minuta. Potom uklonite kalup i pustite da se potpuno ohladi na rešetci.

Posudu u kojoj ćete pripremati kremu najprije kratko stavite u zamrzivač. Ulijte slatko vrhnje i mutite jakom brzinom dok ne dobijete čvrsti šlag. Smanjite brzinu miksera, dodajte šećer u prahu i miksajte dok se ne sjedine.

Narežite breskve na kriške kao na fotografiji. Ohlađeni kolač prebacite na pladanj ili tanjur pa na vrh namažite kremu. Poslažite kriške breskvi na vrh i sve zalijte medom. Po želji, pospite sjeckanim orasima i ukrasite listićima timijana.

Foto: Instagram





Slični članci