Osim keksićima, pralinama i drugim blagdanskim kolačićima, ove godine upotpunite stol slasticom koja se može jesti za doručak i kao desert nakon ručka. Riječ je o slatkom kruhu od naranče i ruma čija priprema ne zahtijeva puno truda ni vremena, a baš svakog gosta ostavit će bez daha. Recept potražite u nastavku…
Naranče su jedna od voćki bez koje ne možemo zamisliti blagdansku sezonu, a osim za dekoracije i umake, idealne su i za razne slastice. Tražite li poslasticu koja se može jesti i za doručak i kao desert, pronašli smo recept za sočni slatki kruh od naranče i ruma.
Ovaj desert obožavat će i mali i veliki, a ako ga zamotate u plastičnu foliju i pohranite na tamno i suho mjesto, ostat će svjež nekoliko dana. U nastavku potražite recept koji vas neće dugo zadržati u kuhinji.
RECEPT
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g margarina sobne temperature
- 250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- naribana korica 1 naranče
- 1 žlica ruma
- 320 g glatkog brašna
- 125 ml mlijeka
- 125 ml vruće vode
Postupak:
Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaja pa miksajte još dvije minute.Dodaje rum i naribanu koricu naranče, mlijeko i brašno. Smjesu kratko izmiksajte na najmanjoj brzini tek toliko da se svi sastojci sjedine.
Na kraju ulijte vruću vodu i kratko umutite. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Slatki kruh pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 170ºC.
Ohlađeni kolač posipajte s kakaom, čokoladnim strugotinama ili ga prelijte glazurom od šećera u prahu. Za pripremu glazure pomiješajte 250 g šećera u prahu i 3-4 žlice vode dok ne dobijete kompaktnu smjesu kojom možete preliti slasticu. Dobar tek!
Foto: Instagram