Stigla je sezona šparoga, ukusnog povrća punog vitamina. Kako je zbog pandemije važno u organizam unositi što više zdravih namirnica, one su idealan način da to učinite. Jedno od jela koje omogućava kombiniranje različitih zdravih sastojaka je quiche, to jest prhka slana pita. U nastavku donosimo recept za jednostavan i hranjiv quiche sa šparogama, pršutom i feta sirom koji će se s prvim kušanjem popeti na vrh ljestvice vaših omiljenih proljetnih jela…
‘Carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.
Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i pripaziti na kilažu. Osim na tavi uz jaja, šparoge se mogu spremati na razne načine, a ovog vikenda isprobajte ih u obliku finog quichea s pršutom i feta sirom.
RECEPT
Za koru:
- 250 g brašna najbolje pola glatko, pola oštro
- 1/2 žličice soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Za nadjev:
- 2 jaja
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 g kiselog vrhnja ili mileram
- 30-40 g ribanog sira
- 100 g feta sira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 g šparoga masa prije čišćenja
- 1 poriluk
- 100 g pršuta
- svježe mljeveni papar
Postupak:
Prvo pripremite tijesto. Brašna, sol i maslac pomiješajte pa trljajući među dlanovima ili u multipraktiku napravite mrvičasto tijesto. Zatim dodajte jaje i mijesite (ili miksajte) još samo kratko dok se tijesto ne sjedini.
Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na veličinu veću od kalupa, namotajte na valjak pa odmotajte u kalup premazan maslacem. Pazite da dobro utisnete tijesto u stranice kalupa, a ako je negdje puklo, samo ga pokrpajte. Višak tijesta koji viri iz kalupa odrežite.
Koru stavite u hladnjak na sat vremena ili u zamrzivač na 20 minuta, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200°C. Hladnu koru izbodite vilicom pa pecite oko 15 minuta, to jest dok ne počne dobivati boju. Cilj je da bude polupečena. Nakon pečenja temperaturu pećnice smanjite na 180°C.
Dok se kora peče, pripremite nadjev. Poriluk očistite, narežite na četvrtine i nasjeckajte. Na tavi zagrijte ulje, dodajte poriluk i polako dinstajte 2-3 minute dok malo ne omekša. Pazite da ne zagori.
Šparoge očistite od drvenastih dijelova (primite u ruku, savinite i pustite da pukne gdje joj je prirodno), operite i po želji odvojite 6-7 komada za dekoraciju.
Ostale narežite na komadiće i dodajte poriluku. Dinstajte sve zajedno oko 5 minuta, dok, šparoge lagano ne omekšaju. One šparoge koje ste sačuvali za dekoraciju prokuhajte jednu minutu u kipućoj vodi.
Jaja, papar, vrhnja te sireve pomiješajte u drugoj posudi pjenjačom.
Na polupečeno tijesto prvo stavite dinstane šparoge i poriluk, zatim to zalijte smjesom od jaja i vrhnja.
Na površinu poslažite preostale šparoge, a između šparoga rasporedite natrgani pršut (možete i cijele fete, no bit će vam lakše rezati ako ih malo narežete).
Pecite sve zajedno još oko 35 minuta, odnosno dok površina quichea ne bude gotovo čvrsta i lijepe zlatne boje. Nakon pečenja, pustite da odstoji još desetak minuta prije rezanja.
Foto: Instagram / Izvor: Like Chocolate