Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Slasni domaći njoki od bundeve uvijek su dobra ideja! Spojite ih s kremastim umakom od shiitake gljiva koji okrepljuje i dušu i tijelo

Mnogi su jedva dočekali sezonu tikve – povrća koje nudi pregršt opcija za pripremu ukusnih jela. Uz gastronomske klasike, kao što su punjene buče i kremasta juha, bundeva je idealna baza za pripremu finih domaćih njoka. Ako se još niste okušali u izradi ove delicije, isprobajte recept u kojem se ona spaja s umakom od shiitake gljiva…

U sastav hokaido tikve uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz ljekovitih i blagotvornih djelovanja na ljudski organizam.

Skladištenjem hokaido tikve povećavate u njoj udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.

@nase_jzd

Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela te je puno vitamina, minerala i vlakana. Također, ova tikva je dobar izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj je zaslužan za pravilan rad srca te je s fosforom dobra kombinacija za kosti.

Ako žudite za jelom koje će nahraniti i dušu i tijelo, u nastavku donosimo recept za njoke od hokaido buče u umaku od shiitake gljiva koje ‘vrišti’ jesen.

 
@hautescuisines

RECEPT

Pire od bundeve:

500 g hokaido bundeve
prstohvat soli
malo maslinovog ulja

Njoki:

350 g pirea od hokaido buče
200 g brašna
jaje

Umak:

500 g shiitake gljiva
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
glavica luka
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
pola žličice timijana

@spicevoyager

Postupak:

Buču prepolovite, žlicom joj odstranite koštice te je narežite na kriške. Kriške posložite na lim za pečenje, posolite ih i poškropite s malo maslinova ulja.

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok potpuno ne omekšaju. Pečene kriške buče ogulite od kore te ih vilicom zgnječite u pire.

@golden_plate_photography

Odvažite 350 g pirea od buče, dodajte jedno jaje i počnite mijesiti tijesto. Malo po malo dodajte 150 grama brašna dok ne dobijete mekano tijesto s kojim možete raditi. Nemojte pretjerati s dodavanjem brašna jer ćete dobiti žilave njoke.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu te ga još kratko premijesite. Ako se jako lijepi posipajte ga s ostatkom brašna, no budite oprezni.

@spicevoyager

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u kobasicu pa kobasicu narežite na male komadiće – njoke. Ako želite, njoke možete dodatno oblikovati na daščici za njoke ili ribežu.

Pripremljene njoke od bundeve kuhajte u puno slane, kipuće vode. Gotovi su nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite u posudu s malo maslaca.

@spicevoyager

Shiitake gljive očistite i narežite na kriške. Nasjeckajte luk i češnjak. Zagrijte ulje u dubljoj tavi pa na njemu pirjajte češnjak i luk. Potom ubacite timijan, dinstajte nekoliko sekundi da pusti aromu i dodajte gljive. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko pet minuta.

Otklopite tavu kako bi gljive pustile vodu i ostavite da se sve krčka još pet minuta. Dodajte ostale začine i vrhnje pa sve kuhajte dodatnih pet minuta. Tostirajte bučine sjemenke, grubo ih nasjeckajte pa ubacite u umak. Prelijte ga preko njoka i poslužite toplo.

Foto: Instagram

Slični članci