Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Ruski sirniki u kremi od vrhnja s bobičastim voćem desert je koji će planuti sa stola u treptaju, a uspijeva čak i početnicima

Palačinke su kulinarski klasik kojeg se naprosto nemoguće zasititi. Osim američkih, japanskih i francuskih palačinki, posebno su ukusne (i pufaste!) one ruske, poznatije kao sirniki. Riječ je o slastici koja spaja najbolje od palačinke i peciva, a glavni sastojak je svježi sir. U nastavku potražite recept za ove neodoljivo ukusne palačinke u kremi od vrhnja s bobičastim voćem…

Ako pitate Ruse, sirniki im je zasigurno jedna od najdražih poslastica, ali i jela kojim vole započeti dan. Tekstura ove ukusne i kremaste slastice najbolje se može opisati kao nešto između mini palačinke i pogačice.

Iako je svježi sir glavni sastojak ovog zgodnog tradicionalnog obroka, sirniki možete začiniti i nekim slatkim ili slanim namazom. Pazite li na prehranu, svaki od kaloričnih sastojaka može se zamijeniti nekom zdravijom varijantom.

@saharisha

Ako vam je sam opis ovog deserta već izmamio zazubice, u nastavku donosimo jednostavan recept za pufasti sirniki u slasnoj kremi od vrhnja s bobičastim voćem koji će planuti sa stola u treptaju.

RECEPT

Za sirniki:

400 g svježeg sira
2 žumanjka
100 g brašna (ili griza)
50 g šećera

Za kremu:

350 g kiselog vrhnja
50 g šećera (ili po ukusu)
10 g vanilin šećera
1 jaje
ulje za prženje

@saharisha

Postupak:

Razradite sir vilicom da bude kremast. Dodajte jaja i umiješajte ih vilicom. Zatim u smjesu ubacite sol, šećer i brašno pa miješajte rukom dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu stavite u hladnjak na otprilike pola sata kako biste lakše oblikovali kolačiće.

Navlažite ruke vodom i oblikujte sirniki pa svaki od njih dodatno uvaljajte u brašno. Pržite ih ulju na srednjoj vatri s obje strane dok ne porumene, ali pazite da ne izgore.

Zagrijte pećnicu na 160°C. Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom pa izlijte u široku posudu za pečenje. Na vrh poslažite pržene palačinke i pecite 10-15 minuta, odnosno dok se vrhnje malo ne stisne. Po želji, prije posluživanja ukrasite bobičastim voćem.

@saharisha

Foto: Instagram





Slični članci