Palačinke su kulinarski klasik kojeg se naprosto nemoguće zasititi. Osim američkih, japanskih i francuskih palačinki, posebno su ukusne (i pufaste!) one ruske, poznatije kao sirniki. Riječ je o slastici koja spaja najbolje od palačinke i peciva, a glavni sastojak je svježi sir. U nastavku potražite recept za ove neodoljivo ukusne palačinke u kremi od vrhnja s bobičastim voćem…
Ako pitate Ruse, sirniki im je zasigurno jedna od najdražih poslastica, ali i jela kojim vole započeti dan. Tekstura ove ukusne i kremaste slastice najbolje se može opisati kao nešto između mini palačinke i pogačice.
Iako je svježi sir glavni sastojak ovog zgodnog tradicionalnog obroka, sirniki možete začiniti i nekim slatkim ili slanim namazom. Pazite li na prehranu, svaki od kaloričnih sastojaka može se zamijeniti nekom zdravijom varijantom.
Ako vam je sam opis ovog deserta već izmamio zazubice, u nastavku donosimo jednostavan recept za pufasti sirniki u slasnoj kremi od vrhnja s bobičastim voćem koji će planuti sa stola u treptaju.
RECEPT
Za sirniki:
400 g svježeg sira
2 žumanjka
100 g brašna (ili griza)
50 g šećera
Za kremu:
350 g kiselog vrhnja
50 g šećera (ili po ukusu)
10 g vanilin šećera
1 jaje
ulje za prženje
Postupak:
Razradite sir vilicom da bude kremast. Dodajte jaja i umiješajte ih vilicom. Zatim u smjesu ubacite sol, šećer i brašno pa miješajte rukom dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu stavite u hladnjak na otprilike pola sata kako biste lakše oblikovali kolačiće.
Navlažite ruke vodom i oblikujte sirniki pa svaki od njih dodatno uvaljajte u brašno. Pržite ih ulju na srednjoj vatri s obje strane dok ne porumene, ali pazite da ne izgore.
Zagrijte pećnicu na 160°C. Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom pa izlijte u široku posudu za pečenje. Na vrh poslažite pržene palačinke i pecite 10-15 minuta, odnosno dok se vrhnje malo ne stisne. Po želji, prije posluživanja ukrasite bobičastim voćem.
Foto: Instagram