Nakon blagdanskog nakuhavanja malo tko ima volje provoditi sate za štednjakom i pripremati komplicirana jela. Ako nemate ideje što biste spremali za ručak, a tražite nešto brzo, ukusno i zdravo, riža s govedinom u umaku od gljiva i crnog vina sjajno je rješenje koje nitko neće moći odbiti…
U većini kućanstava zalihe blagdanske hrane već su se pojele, no zbog silnog vremena provedenog u kuhinji tijekom protekla dva tjedna, malo tko ima volje satima stajati za štednjakom.
Kako biste uštedjeli vrijeme i svojim ukućanima osigurali zdrav i slastan obrok, ovog vikenda isprobajte sočnu govedinu u umaku od gljiva i crnog vina koja se idealno slaže s rižom, a gotova je u svega pola sata.
RECEPT
Sastojci:
- 4 goveđa odreska
- 15 dag gljiva po izboru
- 20 dag luka
- 3 dag maslaca
- 3 žlice ulja
- 1 žlica sušenog češnjaka
- 1 žlica juhe od gljiva iz vrećice
- 2,5 dl crnog vina
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- Vegeta, sol, papar
- 2 šalice riže
Postupak:
Odreske narezati, istući, posoliti i popapriti. Gljive narezati (ako su vrganji kratko ih prokuhati), a luk sitno nasjeckati. U širem loncu ili dubljoj tavi zagrijati ulje, stavite odreske i peći ih s obije strane dok ne omekšaju. Kada su gotovi, izvaditi ih i odložiti na toplo.
Na masnoću od pečenja dodati maslac i sitno narezani luk, pržiti do zlatno žute boje, a potom uliti vino, smanjiti vatru i ostaviti da lagano kuha 10-15 minuta kako bi alkohol ispario.
Nakon toga dodati gljive, peršin, češnjak, sol, Vegetu, papar i u pola decilitra vode razmućenu žlicu juhe od gljiva. Miješajući još malo prokuhati, a zatim vratiti odreske da se dobro zagriju. Gotovo meso poslužite uz kuhanu rižu.
Foto: Instagram