Stigla je sezona japanske jabuke, slatkog voća koji obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima. Osim samostalno ili kao dodatak riži na mlijeku, ovaj sočni jesenski plod može se jesti i u obliku kolača. U nastavku donosimo nikad brži ni jednostavniji recept za desert koji će osvojiti i najveće izbirljivce…
Japanska jabuka je podrijetlom iz istočne Azije, a smatra se da se u Kini uzgaja već dvije tisuće godina. Poznatija i kao kaki, ova voćka bogata je mineralima, poput kalija, magnezija, kalcija i fosfora, ali i vitamina B, C i E te aminokiselina kao što su lizin, alanin i triptofan.
Zbog posebnog nutritivnog sastava, redovna konzumacija japanske jabuke može prevenirati nastanak određenih bolesti i promovirati zdravlje organizma. Kaki sadrži antioksidanse koji štite organizam od posljedica oksidativnog stresa te je odličan izvor vitamina A.
Ovaj sočni i slatkasti plod idealna je baza za pripremu ukusnih deserata, a ako vam se jede nešto slatko i da je brzo gotovo, u nastavku donosimo recept za nikad jednostavniji kolač od japanske jabuke.
RECEPT
Sastojci:
4 jaja
150 g šećera
250 g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
250 g mascarpone
4 zrela (srednja) kakija
šećer u prahu
Postupak:
U posudi dobro izmiksati jaja sa šećerom, dodavati malo po malo brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer koje ste pomiješali zajedno. Na kraju dodati mascarpone i još malo miksati.
Ubaciti komade kakija koje je dovoljno lagano sa kuhačom promiješati. Smjesu izliti u pravokutni kalup ili okrugli promjera 24 cm, peći 35-40 minuta na 180°C. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu i po želji posluđiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Foto: Instagram