Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Quiche s tikvicama, pršutom i gorgonzolom brzo je jelo koje će zadiviti i najveće izbirljivce, a s lakoćom ga mogu pripremiti i početnici u kuhinji

S porastom temperatura malo tko ima volje i vremena satima stajati za štednjakom. U takvim situacijima, quiche je jedno od najboljih rješenja s kojim se možete poigrati na mali milijun načina. Ako vam je sama pomisao na ovo jelo već izmamila zazubice, u nastavku donosimo recept za varijatnu s tikvicama, pršutom i gorgonzolom koja lako uspijeva čak i početnicima…

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, što ih čini namirnicom koju nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Odlična je za mršavljenje jer ispunjava želudac i time pruža osjećaj sitosti i do nekoliko sati.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

@minna_vauhkonen

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Usto, spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol.

Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Jede li vam se nešto ukusno, a da je brzo gotovo, isprobajte recept za quiche s tikvicama, pršutom i gorgonzolom.

@minna_vauhkonen

RECEPT

Za tijesto:

100 g maslaca
1 jaje
200 g brašna
prstohvat soli
1-2 vode (po potrebi)

Za nadjev:

3 manje tikvice
100 g gorgonzole
pršut nasjeckan na komadiće
2 jaja
2 žlice peršina
100 g svježeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
sol i papar

@minna_vauhkonen

Postupak:

Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, jednog jaja i malo soli. Mijesite ga dok ne dobijete oblik kugle. Po potrebi mu dodajte malo vode. Tako oblikovano tijesto umotajte u prozirnu prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 30-tak minuta.

Tikvice operite, posušite i prerežite po dužini pa ih narežite na ploške. Sitno nasjeckajte peršin te mu dodajte jaja, vilicom razmrvljenu gorgonzolu, svježi sir, vrhnje i pršut. Začinite solju i paprom, ali nemojte pretjerati jer je pršut već dovoljno slan. Sve dobro promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto premijesite, podijelite na šest dijelova, pa svaki okruglo razvaljajte i stavite u kalup za tart tako da napravite povišen rub. Po tijestu rasporedite tikvice, premažite nadjevom i pecite oko 30 minuta.

Foto: Instagram





Slični članci