Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Quiche od dimljenog lososa i poriluka pravi je raj za nepce! Može se jesti i topao i hladan, a ukusan je čak i idućeg dana

Quiche je slana francuska pita koja se može pripremati na razne načine. Baza joj je prhko tijesto, a uz jaja, vrhnje i sir, možete joj dodati razne druge namirnice po vlastitom ukusu. Predlažemo varijantu u kojoj se spajaju dimljeni losos i superzdravi poriluk…

Poriluk je jedna od namirnica koja nam je dostupna tijekom cijele godine, a može se upotrijebiti na mali milijun načina. Ovo povrće dobar je izvor mangana, vitamina C i B te željeza. Osim što je bogat antioksidansima, pomaže i u regulaciji šećera u krvi.

Za razliku od luka i češnjaka, poriluk je blagog okusa te ga je jednostavno uključiti u jelovnik. Ako nemate ideju kako ga iskoristiti, u nastavku donosimo recept za ukusni quiche s dimljenim lososom i porilukom.

@hautescuisines

RECEPT

Za tijesto:

2 jaja
250 g brašna
150 g maslaca
2 žlice vrhnja
sol

Za nadjev:

100 g dimljenog lososa
200 g poriluka
400 ml vrhnja
3 jaja
200 g gaude
maslinovo ulje
maslac
sol i papar

@violaminerva

Postupak:

Pomiješajte sastojke za prhko tijesto, zamijesite ga i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta. Poriluk operite, narežite i propirjajte na malo ulja i maslaca. Posolite ga i popaprite pa ostavite na se prži desetak minuta kako bi omekšao.

U posudi umutite jaja, vrhnje i naribanu gaudu. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i prebacite u kalup za tart tako da rubovi vire van. Izbodite tijesto vilicom pa ga stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C.

Potom izvadite tijesto iz pećnice, dodajte mu poriluk i dio lososa narezanog na manje komade. Zalijte pripremljenom smjesom od jaja i sira. Na vrh stavite ostatak lososa i pecite na 180°C oko 40 minuta.

Foto: Instagram





Slični članci