Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Puretina u kremastom umaku od šampinjona i limuna savršeno je jesensko jelo, fantastično se slaže s raznim vrstama priloga

U tijeku je sezona gljiva – nutritivno bogate namirnice koja se može upotrijebiti za pripremu brojnih ukusnih jela. Ako ih i sami obožavate i tražite recept za jelo koje se slaže s raznim prilozima, isprobajte kremastu puretinu u božanstvenom umaku od šampinjona i limuna…

Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.

Ljekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sustava i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ova namirnica idealna je za pripremu finih jela te se odlično slaže s mesom.

@shroomery.in

U nastavku donosimo recept za kremasti umak od gljiva i puretine koji možete jesti uz pire krumpir, palentu, rižu ili tjesteninu. Ako su vam navedene količine sastojaka prevelike, slobodno ih “prepolovite”.

RECEPT

Za meso:

1 kg purećih prsa narezanih na trakice
45 g brašna
pola
žličice soli
pola
žličice crnog papra

Za umak:

2 žlice ulja
2 žlice maslaca
3
glavice luka
5 režnjeva češnjaka
žličica sušene majčine dušice
25 g pšeničnog brašna
litra pilećeg temeljca (ili vode)
300 ml mlijeka
2 žlice limunovog soka
300 g šampinjona
pola
žličice soli
pola žličice papra
2
40 ml vrhnja za šlag
vezica peršina

@patrick_rosenthal

Postupak:

Ubacite trakice purećih prsa u zdjelu s brašnom, soli i paprom. Dobro uvaljajte meso da bude prekriveno sa svih strana. Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri pa ispecite meso. Kada poprimi lijepu boju, izvadite ga iz tave i odložite sa strane.

Za umak u istoj tavi otopite maslac. Dodajte luk, češnjak, majčinu dušicu, celer i sol. Pirjajte dok luk ne omekša, oko pet minuta. Na vrh pospite brašno (stvorit će se grudice). Ulijte malo temeljca i miješajte pjenjačom da se sjedini s brašnom.

@patrick_rosenthal

Postupno dodajte preostali temeljac, miješajući dok ne dobijete glatki umak bez grudica. Ulijte mlijeko i nastavite miješati dok se umak ne zgusne. Zatim umiješajte limunov sok.  Ubacite gljive, pureća prsa, sol i papar. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.

Umiješajte vrhnje i pustite da sve kuha još pet minuta. Ako želite gušći umak, pomiješajte dvije žlice kukuruznog škroba s pet žlica hladne vode i postupno ulijevajte u umak uz miješanje dok ne dođe do željene konzistencije. Prije posluživanja, pospite svježim peršinom.

Foto: Instagram





Slični članci