Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Punjene muškatne tikve ukusan su ručak pun vitamina koji vas neće dugo zadržati u kuhinji, a oduševit će cijelu obitelj

Prve tikve već stižu u supermarkete i na tržnice, a ni ove jeseni nipošto ih ne biste trebali izostaviti s jelovnika. Osim što obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima, ova namirnica nudi pregršt opcija kada je riječ o pripremi ukusnih jela. Nedostaje li vam ideja kako je iskoristiti na malo drugačiji način, u nastavku donosimo recept za punjene muškatne tikve koje neće odbiti ni najveći gurmani…

Muškatna bundeva ne samo da je najukusnija, nego je i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je nizom vitamina i minerala, a odlikuje se finom aromom koja podsjeća na dinju. Otuda je i dobila naziv ‘muškatna’ ili ‘mirišljava’ tikva.

@maridol777

Može se koristi dok je mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada ono postaje tamnije narančasto i slatko. Bez obzira na klimatske razlike, brzo se udomaćila u Europi pa danas u specijalitetima od bundeve možemo uživati po nekoliko mjeseci godišnje.

Ako ste kupili muškatne tikve, ali ne znate na koji ih način pretvoriti u ukusan i zdrav ručak, isprobajte ih punjene u kombinaciji sa žitaricama, povrćem i svježim sirom.

@feastingathome

RECEPT

Sastojci:

2 butternut bundeve (prerezane po pola i očišćene od sjemenki)
2 i pol žlice maslinovog ulja
kukuruz
šalica bulgura, kvinoje ili prosa
2 šalice povrtnog temeljca
konzerva slanutka
mladi luk
crvena paprika
peršin
jabučni ocat
senf
sol i papar
mrvljeni svježi sir

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Polovice bundevi premažite s maslinovim uljem i okrenute prema dolje stavite na pleh za pečenje. Pecite 20-25 minuta. Zrna kukuruza prepecite u pećnici oko 10 minuta.

@thekitchenmccabe

Za to vrijeme pripremite punjenje. Skuhajte kvinoju, bulgur ili proso u temeljcu oko 12 do 15 minuta. Kad se skuha ubacite papriku, kukuruz, slanutak, mladi luk i peršin.

Pomiješajte maslinovo ulje s octom i senfom. Posolite i popaprite. Dobivenom smjesom napunite pečene bundeve, pospite svježim sirom i zapecite još jednom oko 10 minuta.

@twovegansandadog

Foto: Instagram


Hzzo


Slični članci