Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Prošarana Pavlova torta s malinama i čokoladom ostavlja bez daha i izgledom i okusom, a s lakoćom je mogu pripremiti čak i početnici

Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za tople proljetne dane. Velika prednost ovog kolača je to što se može obogatiti bilo kakvim dodacima pa je isprobajte u kombinaciji s malinama i čokoladom…

S dolaskom proljeća jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi, izlazi iz korica svake kuharice.

Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.

@linda_lomelino

S obzirom na to da se radi od sastojaka neutralnog, slatkog i mliječnog okusa, ova slastica sjajno se slaže s kiselkastim voćem. U nastavku donosimo recept za Pavlovu tortu s malinama prošaranu čokoladom.

RECEPT

Za meringue:

4 bjelanjka
1/2 žličice octa ili limunovog soka
225 g šećera u prahu
100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)

Za punjenje:

350 ml vrhnja za šlag
1/4 žličice ekstrakta vanilije
250 g malina
2 žlice neslanih pistacija
kakao i šećer u prahu za posipanje
listići mente (po želji)

@linda_lomelino

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 125°C i obložite lim papirom za pečenje. Pjenasto umutite bjelanjke i ocat. Postupno dodajte šećer u prahu i pritom cijelo vrijeme mutite smjesu mikserom dok meringue ne očvrsne, a šećer se ne otopi.

Otopite čokoladu i pustite da se ohladi. Ulijte je u snijeg od bjelanjaka, ali nemojte miješati. Prođite žlicom tek nekoliko puta kako bi smjesa ostala dvobojna i prošarana čokoladom. Prebacite meringue na lim tako da oblikujete dva kruga jednake veličine.

Stavite lim u pećnicu i smanjite temperaturu na 100°C. Pecite 60-80 minuta, to jest dok meringuei ne počnu izgledati hrskavo i više se ne lijepe za papir. Isključite pećnicu, ostavite vrata odškrinuta i pustite da se kore potpuno ohlade u pećnici.

@swarnika_

Pripremite kremu. Umutite slatko vrhnje tako da dobijete šlag, dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte žlicom. Prebacite jedan meringue na pladanj za tortu, premažite ga polovicom šlaga, pospite kakaom i dodajte maline.

Preko njega stavite drugu koru i ponovite postupak sa šlagom, kakaom i malinama. Naposljetku, ukrasite kolač listićima mente i šećerom u prahu. Pavlovu tortu najbolje je jesti odmah, no može stajati u hladnjaku još 1-2 dana.

Foto: Instagram





Slični članci