Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Proljetni quiche u kojem glavne uloge igraju špinat, kozji sir i gljive na prvi pogled postat će zvijezda vašeg blagdanskog stola

Proljeće je idealno vrijeme za pripremu ukusnih povrtnih pita i tartova. Uz tradicionalnu blagdansku hranu, ove godine svoje ukućane i goste oborite s nogu malo drugačijim predjelom ili međuobrokom. Riječ je o kremastom i aromatičnom quicheu u kojem glavnu ulogu igraju špinat, kozji sir i gljive…

Sitno brojimo do Uskrsa, a blagdanski stol jedna je od najvažnijih stvari kojoj se valja posvetiti. Neovisno o tome pripremate li ove godine tradicionalne delicije ili ste se pak odlučili za malo drugačiji pristup, pronašli smo fino jelo koje će se lako uklopiti u svaki jelovnik.

@tinastausendschoen

Radi se o proljetnom quicheu – spoju prhkog tijesta, špinata, ukusnog kozjeg sira i šampinjona. Osim okusom, ovo jelo osvaja i izgledom, jer ga krase prigodni motivi zečića izrađeni od ostataka tijesta. Recept donosimo u nastavku.

RECEPT

Za prhko tijesto:

250 g brašna
125 g maslaca
1 jaje + 1 žumanjak
1 žličica soli

Za nadjev:

800 g špinata
500 g kozjeg sira
100 g gorgonzole (po želji)
1 čašica kiselog vrhnja
1 jaje
2 režnja češnjaka
200 g šampinjona

@ardithmaefarm

Postupak:

Umijesite prhko tijesto, oblikujte u kuglu, spljoštite je rukama, omotajte prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Češnjak protisnite ili sitno isjeckajte i vrlo kratko popržite na ulju. Dodajte gljive i oprani i osušeni špinat pa prodinstajte dok ne uvene. Malo posolite i popaprite. Ostavite na stranu da se ohladi.

Sir sjedinite s kiselim vrhnjem, posolite i dodajte jaje. Sve dobro promiješajte i dodajte špinat s gljivama. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i prebacite u prethodno namašćen kalup.

@maylis.foodstories

Tijesto utisnite prstima i odstranite višak na rubovima. Ostatke tijesta spojite, ponovno razvaljajte i od njega izrežite zečiće pomoću malog kalupa. Podlogu quichea izbodite vilicom na par mjesta i pecite oko 10 minuta na 200°C.

Nakon 10-ak minuta izvadite tijesto iz pećnice i na njega stavite nadjev od sira i špinata. Posipajte komadićima gorgonzole, ukrasite izrezanim zečićima i vratite natrag u pećnicu na 20-25 minuta, ali smanjite temperaturu na 180°C. Prije serviranja, pustite quiche da se malo ohladi.

Foto: Instagram





Slični članci