Noć vještica je tu, a prije ludog tuluma pod maskama valja malo napuniti želudac. Ako još uvijek ne znate čime biste počastili ekipu prije izlaska ili pak planirate kućnu Halloween zakusku, za vas smo pronašli tri genijalna recepta koja, ne samo da su fina, već i izgledaju strašno dobro! U tri sijeda, svojim najdražima servirajte jezive vještičje prstiće, ‘mrtvu’ pitu ili duha u čaši…
Stiže nam najstrašnija noć u godini – Noć vještica.
Krase li vaš dom duhovi, lubanje, mrtvaci, krv, pauci, šišmiši i izdubljene bundeve, nema boljeg načina da proslavu Halloweena zaokružite ukusnom, laganom i fantastično dekoriranom večerom.
Kako je pred vama burna noć i ples do ranih jutarnjih sati, hrana ne smije biti preteška ni porcije prevelike pa je kombinacija tri omanja slijeda idealna za zagrijavanje. Zbog toga smo za vas pronašli tri odlična recepta za svaki slijed.
Najprije poslužite vještičje prstiće sa sirom potom ‘mrtvu’ pitu, a sve zaokružite ‘duhom u čaši’.
RECEPT: Vještičji prstići sa sirom
Sastojci:
400 g brašna
200 g maslaca
100 g naribanog sira
2 žličice sjemenki maka
4 jaja
30 badema
2 žličice kečapa
prstohvat soli
Postupak:
Stavite brašno i omekšali maslac u zdjelu te ih umutite mikserom. Dodajte mak i naribani sir.
Umutite jaja i dodajte ih prethodno umućenoj smjesi. Kad se sve dobro ujednači, od tijesta formirajte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Razdvojite tijesto na otprilike 30 dijelova od oko 30 g. Oblikujte ih u prstiće širine jedan centimetar. Stavite na lim za obložen papirom za pečenje.
Kada se ispeku, prstiće izvadite iz pećnice i dok su još vrući, na bademe lagano namažite tanki sloj kečapa kako biste ih dekorirali.
RECEPT: ‘Mrtva pita’
Sastojci:
Za tijesto
300 g brašna
240 g hladnog maslaca
prstohvat soli
žlica šećera
6 žlica hladne vode
Za punjenje
1,2 kg jabuka
žlica cimeta
50 g šećera
25 g brašna
2 žlice limunovog soka
20 g maslaca
Postupak:
Uključite pećnicu da se zagrije na 190°C.
Počnite s tijestom. Mikserom umutite zajedno brašno, sol i šećer. Zatim dodajte maslac narezan na sitne kockice i dodajte ga smjesi. Nastavite miksati. Kada dobije ‘pjeskastu’ strukturu, dodajte joj vodu, žlicu po žlicu.
Tekstura mora biti poput mokrog pijeska, morate je moći stisnuti među prstima tako da zadrži oblik. Izvadite smjesu na radnu površinu, oblikujte kuglu, umotajte folijom i stavite u hladnjak na dva sata.
Za punjenje ogulite i narežite jabuke, dodajte im limunov sok, šećer, brašno i cimet. Pažljivo pomiješajte prstima da se komadi jabuke ne raspadnu.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na pola. Prvo razvaljajte jedno tijesto i utisnite ga u kalup te zatim dodajte jabuke. Na vrh stavite male kockice maslaca pa sve obložite drugim tijestom koje ste prethodno razvaljali. Izrežite mu rupe i oblikujte lik lubanje.
Sve pecite 25 minuta prekriveno folijom. Potom uklonite foliju i nastavite peći 45 minuta.
RECEPT: Duh u čaši (Tiramisu sa sljezovim kolačićima)
Sastojci:
4 jaja
100 grama šećera
340 g mascarpone sira
14 Oreo keksa
nekoliko sljezovih kolačića
Postupak:
Žumanjke umutite sa šećerom, dodajte mascarpone i dobro promiješajte. Umutite bjelanjke dok ne očvrsnu i dodajte prethodnoj smjesi.
U svaku čašu namrvite tri Oreo keksa pa preko njih izlijte kremu od mascarponea. Smrvite preostale Oreo kekse i pospite ih po vrhu kreme.
Naposljetku, svakoj porciji dodajte ‘duhove’, odnosno sljezove kolačiće te im zalijepite umjetne oči ili dva komadića Oreo keksa.
Dobar tek!
Foto: Instagram